Hazahívják a lebukott bolgár diplomatákat

Pataky István
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminchét nagykövetet és más magas rangú diplomatát hív vissza a Bojko Boriszov vezette jobbközép bolgár kormány, miután kiderült róluk, hogy együttműködtek az egykori kommunista titkosszolgálattal. Az MTI által idézett szófiai külügyi szóvivő szerint az első körben – május elsején – tizenhárom nagykövet tér haza Bulgáriába, egyebek mellett a berlini, az athéni, a pekingi és a stockholmi képviselet éléről, amelyek irányítását átmenetileg ügyvivő veszi át. A következő csoport június elsején megy haza állomáshelyéről.
Januárban a bolgár parlament határozatban sürgette a lebukott diplomaták hazarendelését, az ellenzékben lévő szocialisták a döntés ellen szavaztak, politikai tisztogatást emlegettek, és úgy vélték, a döntés a kollektív bűnösség fogalmának árnyát veti az érintett diplomatákra. A baloldali Georgi Parvanov államfő is ellenezte az ügynökmúltú nagykövetek tömeges leváltását, azt javasolta, hogy minden egyes külképviselet-vezető ügyét egyenként bírálják el. Az egykori kommunista politikai rendőrség iratait vizsgáló bizottság már tavaly decemberben jelezte, Bulgária nagyköveteinek és konzuljainak mintegy fele rendszeresen jelentéseket írt az előző rezsim titkosszolgálatának. Evtim Kosztadinov bizottsági elnök akkor azt mondta, a diplomáciai szolgálatoknál a volt informátorok aránya jóval nagyobb, mint más területeken.
A kollaboránsok listáján egyébként maga Parvanov elnök is szerepelt, így vélhetőleg figyelemelterelő manőver a részéről az a minapi bejelentés, hogy a japán nukleáris tragédia nyomán népszavazást követel a belenei atomerőmű megépítéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.