Hazánkban is lopott a romániai bűnbanda

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy és fél millió euróra (1,2 milliárd forint) rúg a román nyomozó hatóságok becslése szerint azoknak a mezőgazdasági és építkezéseken használt gépeknek az értéke, amelyeket egy kiterjedt bűnhálózat 2008 óta lopott el számos európai államban, köztük Magyarországon. A román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályának munkatársai tegnap az ország hét megyéjében és Bukarestben több mint 30 embert helyeztek vizsgálati fogságba az erőgépek ellopásának, majd továbbadásának alapos gyanújával. Traian Berbeceanu gyulafehérvári főügyész tájékoztatása szerint a többek között az erdélyi Fehér, Szeben, Hunyad, Szatmár és Beszterce-Naszód megyében, 33 helyszínen végrehajtott házkutatáskor ötven külföldről lopott munkagépet azonosítottak. Ezeknek a traktoroknak, kombájnoknak, dömpereknek franciaországi, magyarországi, görögországi és olaszországi farmokról kelt lábuk: az elkövetők éjszaka teherautókra rakodták a haszonjárműveket, majd hamis papírok alapján Romániába szállították, ahol azonosító számuk kicserélése után jóval áron alul értékesítették azokat. Az ügyben a román hatóságoknak márciusban már sikerült őrizetbe venniük hét személyt, közöttük a szatmárnémeti alvilág egyik vezetőjét, valamint egy gyulafehérvári származású, háromszoros román bajnok ökölvívót; további tizenegy gyanúsítottat már januárban letartóztattak. A tegnapi akciót közösen hajtották végre azoknak az európai országoknak a nyomozó hatóságai, amelyek területén a bűnbanda tevékenykedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.