Háztetőket rongált meg a szél

Háztetőket szakított le, haranglábat, szobrot döntött fel a hét végi szélvihar hazánkban, Bicskénél le kellett zárni az utat, mert a homokvihar miatt járhatatlanná vált. Szlovákiában sokkal nagyobb károkat okozott az ítéletidő, az ottani hatóságok senkinek nem javasolják, hogy útra keljen a Magas-Tátrában.

Csibra Tibor
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főképp az épületekben okozott károkat, villanyvezetékeket rongált meg, fákat döntött ki, és ágakat szakított le a hét végén a hazánk egész területén tomboló szélvihar. A tűzoltókat tegnap délelőttig 124-szer riasztották, a szakemberek a legtöbb helyen műszaki mentésben vettek részt – tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Hódmezővásárhelyen az erős szél megbontotta a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének egy részét, Kőszegen egy harminc méter magas fa dőlt ki a viharban a Jurisics téren, és elsodorta az 1739 óta ott álló Mária-szobrot.
Az 1-es főút Bicske és Herceghalom közötti szakaszát lezárták szombaton, mert homokvihar miatt átmenetileg járhatatlanná vált, és a látótávolság is jelentősen lecsökkent. A forgalmat Zsámbék felé terelték el, tegnap az említett szakaszt megtisztították. A Győr-Moson-Sopron megyei Töltéstaván öt méter magas haranglábat borított fel a szél, a szerkezet a helyi takarékszövetkezet épületére zuhant, a tűzoltók onnan daruval emelték le. Az OKF információi szerint a hét végi szélviharban nem sérült meg senki.
Nem volt ilyen szerencséjük az autósoknak, tegnap reggelig hárman vesztették életüket az utakon, a baleseteknek 18 súlyos és 25 könnyű sérültjük van – közölte az ORFK. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy az erős szél miatt fokozottan figyeljenek a gyalogosokra és a kerékpárosokra.
Ma délelőtt még néhány helyen lehet viharos szél, de ereje napközben fokozatosan mérséklődik. A hét végén a szakemberek nem mértek extrém adatokat, az átlagos szélsebesség 90 kilométer volt óránként. Az említett homokvihart a hetek óta tartó szárazság és az erős légmozgás együttes hatása okozhatta – tájékoztatta lapunkat Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

Erdőtűz Gyenesdiáson. Lángra kapott tegnap az erdő Gyenesdiáson, kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, több száz – badacsonytomaji, ajkai, marcali, keszthelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai – tűzoltó érkezett a helyszínre – adta hírül a távirati iroda. Lapzártakor a tűz Vonyarcvashegy felé terjedt az erős szélben, a 71-es főútról jól látszottak a többméteres lángoszlopok. Az érintett települések polgármesterei önkénteseket és a helyieket riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.