Hegymászóink a Lhocére készülnek

Grimm Balázs
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hegycsúcs megmászására készülnek a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat résztvevői. Az alapcsapat – Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos – idén Horváth Tiborral és Gál Lászlóval egészül ki. Úti céljuk ezúttal a föld negyedik legmagasabb hegyorma, a 8516 méter magas Lhoce (Nepál, Himalája) lesz, amelyre a déli oldalról, oxigénpalack és teherhordók nélkül szeretnének felkapaszkodni. A csúcson még nem járt magyar alpinista. Ennek részben a hegy nehézsége az oka, részben pedig az, hogy a Lhoce a Mount Everest szomszédságában áll, a sportemberek többsége inkább utóbbival próbálkozik, ha sikerül annyi pénzt összegyűjteniük, hogy a Himalájára utazzanak – vázolta a helyzetet Kollár Lajos, az expedíció szervezője és vezetője. Hozzátette, a csúcstámadást május 16-ra tervezik.
Mint megírtuk, az első magyar állampolgárként a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8850 méteres Mount Everestre felkapaszkodó Erőss Zsoltot tavaly januárban baleset érte a Magas-Tátrában. Jobb lábát térdtől lefelé amputálták. A hegymászó ősszel műlábbal indult a 8201 méteres Cho-Oyura, ahol a rossz idő miatt társaival 7100 méterig jutottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.