Heroin-alapanyag ipari mennyiségben

Csibra Tibor
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat és fél tonna heroin-alapanyagot foglaltak le a szlovák társszervekkel együttes akciójukban a magyar hatóságok kedden Komárom-Esztergom megyében, az eddigi adatok szerint az ecetsav-anhidriddel egy nemzetközi bűnszervezet akart kábítószert előállítani. A nemzetközi rendőri együttműködés eredményeképpen hazánkban, Szlovákiában és más európai országokban a társaság több tagját is őrizetbe vették a nyomozók – tájékoztatta lapunkat Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. A házkutatásokkor az említett alapanyag mellett prekurzorokat is lefoglaltak a hatóságok. Utóbbiak olyan vegyületek, amelyeknek a drog gyártásakor a biokémiai folyamatokban van szerepük. A bűnszervezet elfogott tagjai ellen a szlovák rendőrség folytat eljárást bűnszervezetben elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt. A társhatóságok keddi akciója az Eurojust által koordinált, több európai ország részvételével zajló, több hónapja tartó nemzetközi művelet része. Ennek célja, hogy felszámolja azt a határokon átívelő bűnszervezetet, amely a heroin előállításához szükséges ecetsav-anhidriddel és prekurzorokkal kereskedik. A hatóságok decemberben tíztonnányi ecetsav-anhidridet foglaltak le Törökországban, az akkori fogás szintén az említett bűnszervezethez köthető. Különböző államok hatóságai ez elmúlt fél évben ennek a mennyiségnek csaknem kétszeresét foglalták le Európában, amelyből a szakemberek szerint tíz tonna heroint állíthattak volna elő az illegális vegyészek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.