Hetedik összeurópai belvárosi akciónap

A nemzetközi szakszervezeti tüntetés miatt szombaton megbénul Budapest belvárosa, több forgalmirend-változás pedig már ma életbe lép. A számos uniós országban megtartott demonstráció célja az európai szintű megszorítások elleni tiltakozás.

Bákonyi Ádám
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozások. A rendezvény miatt már ma 18 órától szombat 20 óráig nem szabad megállni számos helyen a VI és a XIV. kerületben, főként a Felvonulási tér, a Hősök tere és az Andrássy út környékén. A lezárásokról részletesebb tájékoztatás a www.police.hu-n található.


Forgalmirend-változások lépnek életbe már mától Budapest belvárosában az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és hat magyar szakszervezeti konföderáció által szombatra szervezett úgynevezett összeurópai akciónap miatt. A 2010 ősze óta működő kampánysorozat célja az európai szintű megszorító politika elleni tiltakozás, az ETUC több tízezres demonstrációt tartott már Belgiumban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Lettországban. A hetedik állomást jelentő budapesti rendezvényt az uniós pénzügyminiszterek magyarországi tanácskozására időzítették.
„Az európai szakszervezetek márciusban nemet mondanak a megszorításokra, és több szociális Európát, tisztességes béreket, minőségi munkahelyek követelnek” – olvasható az ETUC felhívásában. Mindezek ellenére több hazai szakszervezet magyar aktuálpolitikai témát is felvet a demonstráción, mondván: a kormány számos, egyeztetés nélküli döntést hozott, ami hátrányosan érinti a munkavállalókat. Várhatóan szó esik a szakszervezetek szerint igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetéséről, a korengedmény és -kedvezmények tervezett megszüntetéséről, a sztrájktörvény módosításáról. Sőt, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete „a sajtószabadság csorbulását” és az új alkotmány tervezetét is összefüggésbe hozta az összeurópai akciónappal. A szombati demonstrációra huszonegy európai országból több tízezer részvevőre számítanak. A szervezők szerint 11–13 óra között lesz a gyülekező a Hősök terén, majd a menet 13.30-kor indul az Andrássy úton az Oktogonra. A rendezvénnyel szolidaritást vállaltak az MSZP budapesti képviselői, a Magyar Szociális Fórum Kerekasztal, valamint az LMP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.