Hétzárás emelkedéssel

Erősödött a hét utolsó napján a pesti parkett részvényindexe. A mutató példáját követették a vezető papírok is, ám eközben a forint némileg gyengült.

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag körüli forgalom mellett erősödött a hét utolsó kereskedési napján a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 427,59 pontos, 1,8 százalékos emelkedés után 24 193,64 ponton állapodott meg. A pesti börzén 16,5 milliárd forintért cseréltek gazdát a papírok, s a vezető részvények mindegyike javított korábbi pozícióján. A nap nyertesének a Mol nevezhető, az olajipari vállalat 2,6 százalékos árfolyam-növekedést könyvelhetett el. Az OTP is jól teljesített: a bankpapír két százalékkal drágult. A Richter és a Magyar Telekom részvényei hasonlóan szerepeltek: előbbi értéke 1,1 százalékot, utóbbi 0,8 százalékot emelkedett.
– Pozitív hangulatban telt a tegnapi kereskedés, az erősödés zászlóshajói az OTP és a Mol részvényei voltak – mondta a távirati irodának a kereskedési napot értékelve Králik István. A KBC Securities üzletkötője szerint a Molt elsősorban az ígéretes olajmezői miatt kedvelik a befektetők az utóbbi időben, miként a magas olajárak is előnyösen hatnak a papírra. – Az OTP áremelkedésében az ország kedvező megítélése játszik szerepet, a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogram ugyanis megerősíti, hogy a kormány eltökélt az államháztartási hiány leszorításában. A kereskedő hozzátette: a Magyar Telekom árfolyama a közelgő osztalékfizetés miatt erősödik, a gyógyszeripari papírok emelkedése pedig inkább stagnálásnak minősíthető, s nem jó hír számukra a gyógyszerkassza tervezett megkurtítása.
Eközben kismértékben ugyan, de tovább gyengült tegnap a forint: az eurót délután fél ötkor 267,1 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 266,88 forint után. Kereskedői vélemények szerint a forint elmúlt hét közepéig tartó látványos, 263 forintos eurójegyzéseket megközelítő erősödését követő korrekció a 268,4 és 269-es határnál állhat meg. A szakemberek a romló európai befektetői közérzet rovására írták a forint euróhoz képesti gyengülését, miként azt is, hogy a svájci frank tegnapi jegyzése 207,45 forint volt a korábbi 207,18 forinttal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.