Holokauszt-emléknap

Hírösszefoglaló
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan tegnap. Mivel az emléknap, április 16-a idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira való tekintettel nem aznap, hanem tegnap tartottak, illetve vasárnap tartanak több programot.
A budapesti Holokauszt-emlékközpont központi rendezvényén Ormos Mária történész mondott beszédet. A mécsesgyújtás előtt az áldozatok emlékfalánál Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mondott gyászimát.
A győri zsinagógánál Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Győrben és Ácson is rendezett megemlékezést. Az utóbbi településen Papp-Váry Borbála kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár is elhelyezte a megemlékezés koszorúját. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár emlékezett meg a vészkorszak magyarországi áldozatairól.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az emléknap alkalmából közleményében azt írta: az állampolgárok biztonsága közös érdek és felelősség, ha nem akarjuk az erőszakos radikálisok által vágyott egyenruhás rend kirekesztő és fenyegető uralmát. A pártelnök szerint a szélsőségesek erősödéséhez vezet, ha az alkotmányos értékek veszélybe kerülnek, ezért összefogásra szólított fel.
Vasárnap délután emlékkoncert lesz a Terror Háza Múzeumnál, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schmidt Mária, a közgyűjtemény főigazgatója mond beszédet, majd az Élet Menete Alapítvány szervez fáklyás megemlékezést. A Páva utcai intézmény ma meghosszabbított nyitva tartással várja a megemlékezőket, s kiállításai ezen a napon ingyenesen látogathatóak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.