Horvát nem a Molra

Hírösszefoglaló
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozná a Mol tulajdonrészének emelését az INA-ban a horvát kormány. Jadranka Kosor miniszterelnök a napokban szólt arról, hogy törvényjavaslatot terjesztenek be a privatizációs törvény módosítására, amelyben 49 százalékban maximálnák a horvát nemzeti olajtársaságban egy kézben összpontosuló részvények arányát. Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy a horvát pénzügyi felügyelet, a Hanfa kénytelen volt egy egész hétre felfüggeszteni a tőzsdén az INA részvényeinek kereskedését, mert nagy tételekben vásárolták a külföldi befektetők az olajpapírokat. Horvát elemzők a magyar olajtársaságot sejtik a felvásárlás mögött.
A bejelentést bírálta Ljubo Jurcic, a horvát közgazdasági társaság elnöke, aki 2002–2003 között gazdasági miniszter volt Ivica Racan kormányában. A közgazdász szerint nem biztos, hogy ilyen korlátozás mellett vásárolt volna INA-részvényeket a Mol. A magyar olajtársaság jelenleg az INA legnagyobb részvényese, a papírok 47,26 százalékát birtokolja, míg a horvát állam részesedése 44,84 százalékra rúg. Eközben a horvát olajtársaság vezetésében is változás következett be, miután a rendőrség korrupció gyanújával őrizetbe vette a vállalat vezetőjét, Bojan Milkovicot. Ideiglenesen Áldott Zoltán, az igazgatóság elnöke vette át a vezérigazgatói teendők ellátását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.