Időkérés a Közel-Keleten

Hírösszefoglaló
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget érhetnek a múlt héten kiújult fegyveres támadások a Gázai övezet és Izrael között, ha mindkét fél komolyan gondolja a tűzszünetet. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a helyi közszolgálati rádióban tegnap bejelentette, hogy véget vetnek a Gázai övezet elleni támadásoknak, ha a palesztin fegyveresek is beszüntetik a zsidó állam lövetését. Az övezetet irányító Hamász vezetői szintén a harcok végét szorgalmazzák, noha tegnap reggel állítólag ismét rakétákkal lőtték Izrael déli részét. Számi Abu Zuhri, az iszlamista Hamász szóvivője kijelentette, hogy „ha az izraeli agressziót beszüntetik, természetes lesz, hogy helyreáll a nyugalom”.
Barak tegnapi rádiós interjúja során nem zárta ki a szárazföldi támadás lehetőségét sem, mondván: bármire hajlandók állampolgáraik biztonsága érdekében. Palesztin források szerint Izrael aránytalanul nagyot ütött vissza; az utóbbi napokban tizenhét gázai áldozatra két izraeli jutott. Más vélemények is „aránytalan, túlzó, önmérsékletet nélkülöző” válaszcsapásoknak nevezték az izraeli bosszút. Törökország hivatalos közleményben ítélte el a palesztinok elleni támadásokat, és az erőszak beszüntetésére szólította fel Izraelt.
Az erőszak csütörtökön lángolt fel a térségben, amikor egy gázai rakéta eltalált egy izraeli iskolabuszt, egy diák és a sofőr halálát okozva.
Mindeközben Izrael új rakétaelhárító berendezésének sikerességét hirdeti, amelyet még múlt vasárnap, a kiújult harcok előtt aktivált. A „Vaskupola” rendszer a nagyobb városokat védi, illetékesek szerint az utóbbi napok során nyolc rakétát sikerült elhárítania a – hamarosan országszerte felállítandó – berendezésnek.
Az Arab Liga közben jelezte: kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), rendeljen el légtérzárlatot a Gázai övezet fölött, hogy az izraeli légierő ne hatolhasson be oda. Amr Músza, a pánarab testület főtitkára kijelentette: megbízták az ENSZ arab csoportját, hogy kérjen BT-ülést a Gázai övezet fölötti repüléstilalmi zóna megteremtéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.