Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 11.
Költészet napi maratoni verskoncert. A győri Hangraforgó együttes verskoncerttel tiszteleg a költészet napja előtt. A műsorfolyam tizenkét koncertet foglal magában. Óránkénti váltással más és más szerzők, témák és hangszerek állnak az előadások fókuszában. Radnóti, Reményik, Képes Géza, Weöres Sándor, Fecske Csaba, Oláh András, a Hetek, a nyugatosok megzenésített versei mellett népdalfeldolgozásokat és tematikus műsorokat is hallhatnak az érdeklődők F. Sipos Bea és Faggyas László előadásában.
Helyszín: Győri Művészeti és Fesztiválközpont – Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.).
Időpont: 9 óra

Energiapolitikai hétfő esték. Az Energiapolitika 2000 Társulat szervezésében Állam – piac – társadalom, avagy az energiaszolgáltatás ellentmondásai címmel tart előadást Kiss Ulrich jezsuita szerzetes és Járosi Márton, a társulat elnöke.
Helyszín: Energiapolitika 2000 Társulat (1053 Budapest, Veres Pálné utca 10.).
Időpont: 17 óra

Kontrasztok? Az irodalmi kávéház következő vendégei: Térey János és Zalán Tibor írók, akik gyökereinkről beszélnek.
Helyszín: Háló Közösségi Központ (1053 Budapest, Ferenciek tere 7/8., III. lépcsőház II. emelet).
Időpont: 18 óra

Április 12.
Zsirai Miklós-emlékhely. Az emlékhely megnyitóján Nyirkos István, a Debreceni Egyetem tanára mond ünnepi beszédet; a vendégeket Fehér József, a széphalmi nyelvmúzeum igazgatója köszönti.
Helyszín: A Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.).
Időpont: 12 óra

Csillagoségbolt-park Klub. A Zselicben, a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyeken olyan látvány tárul a túrázók elé, amely nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg: derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát és a Tejutat is lehet látni. Itt található Európa első csillagoségbolt-parkja. A hozzá kapcsolódó csillagászati előadás-sorozat következő találkozóján Csillagképek, mitológia címmel Nagyváradi László tanár beszél.
Helyszín: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tettye Oktatási Központ (Pécs, Tettye tér 8.).
Időpont: 17 óra

Hírhedett zenésze a világnak. Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóján Vörösmarty és Liszt kapcsolatáról tart előadást Rászlai Tibor eszmetörténész.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

EU-elnöki fogadóóra. Fiatalok kulturális és tanulási lehetőségei címmel Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára és Balogh Judit, a Fiatalok Lendületben Programiroda vezetője tart előadást. Az előzetes kérdéseket +36 (30) 453 4264 telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen lehet feltenni.
Helyszín: angyalföldi József Attila Művelődési Központ (1131 Budapest, József Attila tér 4.).
Időpont: 18 óra

Április 13.
A megismerkedéstől a családalapításig. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó keresztény házasságra készülő fiatalok számára szervezett előadás- és beszélgetéssorozata szempontokat ad a párválasztáshoz, az érettebb önismerethez. A mostani alkalommal Holtomiglan-holtodiglan… és a szürke hétköznapok címmel egy házaspár, Radó Péter és Erzsébet beszél.
Helyszín: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (1052 Budapest, Piarista köz 1.).
Időpont: 19 óra

Április 14.
Ilija Trojanow előadása. A frankfurti egyetemről elterjedt „poétika-előadás” műfaja irodalmi művek keletkezését és alkotójuk látásmódjának formálódását mutatja be. Ilija Trojanow 1965-ben született Szófiában. A család 1971-ben Jugoszlávián és Olaszországon keresztül Németországba emigrált. Rendszeresen ír esszéket a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, a Süddeutsche Zeitungnak és a Neue Zürcher Zeitungnak. Gyermekkori álmát követve gyalog járja be művészetében a Weltensammler (a Világok gyűjtője) hősének útvonalát, a mesés Keletet Sir Richard Francis Burton nyomán. Trojanow alkotásait számtalan nyelvre (arab, bolgár, kínai, angol, francia, holland, katalán, olasz, orosz, spanyol, cseh) lefordították, s most végre a magyar közönség is megismerkedhet a világhírű szerzővel. Moderátor: Lányi Dániel egyetemi adjunktus. Az előadás német nyelvű.
Helyszín: ELTE Germanisztikai Intézet (1088 Budapest, Rákóczi út 5.).
Időpont: 10 óra

A légúti allergia. A náthás megbetegedések mintegy kétharmada allergiás okokra vezethető vissza. A szénanátha kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. A szénanáthához az esetek harminc százalékában társul asztmás megbetegedés. Meskó Sarolta tüdőgyógyász, allergológus a légúti allergia tüneteiről, a terápiás módszerekről és a megelőzés lehetőségeiről beszél. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Április 15.
Istennek hála. Krisztiáni Sándor szobrászművész sorozatának következő találkozóján A megfeszített test anatómiája címmel tart előadást.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (1114 Budapest, Villányi út 27.).
Időpont: 17 óra
Váci keresztek. Szalay Ákos most nyíló fotókiállítása a Vác közigazgatási területén található, helyi védettséget kapott 34 út menti és temetői keresztet mutatja be.
Helyszín: Lyra Könyvesház (Vác, Piac utca 1.).
Időpont: 17 óra

Magyar örökség és Európa. A TF-esték sorozat következő találkozóján a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Ferencz Évát, Jókai Annát, Kubik Annát, Maczkó Máriát, Duray Miklóst, Kobzos Kiss Tamást, Melocco Miklóst látják vendégül a szervezők. Az est fővédnöke Mádl Ferenc volt köztársasági elnök.
Helyszín: TF-aula (1123 Budapest, Alkotás utca 44.).
Időpont: 18 óra

Április 15–17.
Budapesti pszichológiai napok. A többnapos esemény témája a határok és azok lebontása. Gallai Mária gyermekpszichiáter és Csenki Laura klinikai szakpszichológus az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dolgoznak együtt. Előadásukban azt mutatják be, hogyan keletkezik a különböző szakemberekből olyan csapat, amely a gyermek érdekeit szem előtt tartva, más-más szemléleteket összeegyeztetve sikerrel tud dolgozni. A közös cél a résztvevőket – gyereket, orvost, pszichiátert, pszichológust, gyógytornászt – gyógyító terápiás közösséggé formálni. A határ másik oldalát megmutatva a fogyatékkal élők világát is közel hozzák a látogatókhoz. Lehetőség nyílik egy vak csapattal csörgőlabdázni, de a látás elvesztésével járó változásokkal mélyebben is megismerkedhetnek a résztvevők: Németh Orsolya és Répássy Helga háromórás műhelyfoglalkozáson segít átélni azt, milyen vágyaik lehetnek a vak embereknek. Zacher Gábor toxikológus arról beszél, meddig mehetünk az ivásban. Bereczkei Tamás, az evolúciós pszichológia egyik legmarkánsabb hazai képviselője arról elmélkedik, miként használjuk szociális térképként az újonnan létrejött virtuális közösségeket. Hogyan működnek az evolúció során kifejlődött társas jelzések virtuális közösségekben? A tizennégy előadásból álló angol nyelvű programot több videokonferencia színesíti. A Skidmore College professzora, Sheldon Solomon kutatási területe a terrorizmus és az ember viszonya a halálhoz; a halállal kapcsolatos egzisztenciális szorongás témakörében tart előadást. Szintén az Egyesült Államokból kapcsolják majd Judith Lewis Hermant, aki a nők elleni erőszakról beszél. Részletek a Pszinapszis.hu oldalon találhatók.
Helyszín: angyalföldi József Attila Művelődési Központ (1131 Budapest, József Attila tér 4.).
Időpont: 9 óra

Április 16.
Szabadhegyi találkozások. A nemzet színészével, Törőcsik Marival beszélget a sorozat következő találkozóján Simon Róbert Balázs győri alpolgármester.
Helyszín: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár József Attila Művelődési Háza (Győr, Móra Ferenc tér 1.).
Időpont: 18 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.