Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 2.
A család napja Vácott. Egész napos családi rendezvényt tartanak a piarista gimnáziumban. Az eseményt Beer Miklós megyés püspök és Fördős Attila, Vác polgármestere nyitja meg. A vendégek között szerepel Ókovács Szilveszter, a Duna Tv igazgatója, továbbá Levente Péter és felesége, Döbrentey Ildikó. A részletes program a család éve honlapján (www.csaladeve.hu/cikk.php? h=42) olvasható.
Helyszín: piarista gimnázium (Vác, Konstantin tér 6.).
Időpont: 9 óra

Április 4.
Múzeumi szabadegyetem. A sorozat előadását ezúttal Bagi Gábor történész tartja Szolnok váráról Egy vár újjáépítése és eleste, 1550–1552 címmel.
Helyszín: Damjanich János Múzeum, konferenciaterem (Szolnok, Kossuth tér 4.).
Időpont: 16 óra

Utazók klubja. Rozvány György író, újságíró tart képes élménybeszámolót A Rogatec–Sotla folyó mentén címmel. A belépés vendégeknek 200, klubtagoknak 100 forint.
Helyszín: ifjúsági ház (Pécs, Nagy Lajos király útja 1.).
Időpont: 17 óra

Április 5.
Görögországi madárgyűrűzés. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai színes ismeretterjesztő előadásokkal várják a nagyközönséget. A résztvevők betekintést nyerhetnek a Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeibe, távoli vidékeken tett utazások szakmai tapasztalatait, élményeit hallgathatják meg. Ez alkalommal Kováts László biológus tart előadást Görögországi madárgyűrűzés címmel.
Helyszín: Tettye Oktatási Központ (Pécs, Tettye tér 8.).
Időpont: 17 óra

Dunának, Murának egy a hangja. A muravidéki magyarság kulturális bemutatkozását tartják Keszthelyen.
Helyszín: Balaton Kongresszusi Központ és Színház (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 17 óra

Burgenland és Szlovénia száz csodája. A kötetről Bedécs Gyula szerkesztővel beszélget Trukáné Katona Zsuzsa tanár.
Helyszín: Hotel Thomas étterme (1094 Budapest, Liliom utca 46.).
Időpont: 17.30

Művészet mindenkinek. A szabadegyetem előadását András Edit kutató tartja A keleti blokk helyzete a kortárs művészetben címmel. A jegy felnőtteknek 1000, diákoknak 500 forint.
Helyszín: ELTE BTK, Gólyavár, B terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4.).
Időpont: 18 óra

Esther Kinsky Szegeden. Az 1956-ban született német írónő első regénye, az Üdülő a Battonyán eltöltött négy év tapasztalataiból született. A dél-magyarországi kisváros lakói az elviselhetetlen hőség elől minden évben a folyóparti üdülőbe menekülnek. Ez az üdülő a nagy vágyódás színtere, ahol látszólag nem történik semmi, de az embereket mégis megannyi apróság mozgatja – mint például egy idegen nő megjelenése, aki nem tudni, honnan és miért, de egyszer csak felbukkant a kisváros életében. A könyv bemutatóján az írónővel Balog József újságíró beszélget.
Helyszín: Regionális Összművészeti Központ (Reök), Zöld szalon (Szeged, Tisza Lajos körút 56.).
Időpont: 18 óra

Fékevesztett evolúció. A sorozat harmadik, Női vonalak címmel tartott találkozóján két előadást hallgathatnak meg az érdeklődők: Forrai Judit társadalomorvosét (Örömlányok és a történelem – a prostitúció evolúciós áttekintése) és Unoka Zsolt pszichiáterét (Barbie és Ken, az izomagy – testképzavarok mint megszaladási jelenségek). A belépti díj 1500 forint.
Helyszín: Kossuth Klub (1088 Múzeum u. 7.).
Időpont: 18 óra

Egy kis esti fizika. Staar Gyula fizikus Az emberarcú fizika – egy Magyar Örökség díjas folyóirat vonzáskörében című előadásában a hazai fizika két legendás tudós tanáráról, Vermes Miklósról és Simonyi Károlyról, illetve Európa legrégibb tudományos ismeretterjesztő folyóiratáról, a 141 éves Természettudományi Közlönyről (mai nevén: Természet Világa) beszél. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 19 óra

Április 6.
A gyógyítás titkos története. A szabadegyetemi sorozat előadását ez alkalommal Grabarits István gyógyszerész tartja „Nomen est omen” – Gyógyszertárak névadásának érdekességei címmel.
Helyszín: Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár, Fő utca 6.).
Időpont: 16.30

Nagymajténytól Munkácsig. A Rákóczi Szövetség Rákóczi Klubjában Mészáros Kálmán hadtörténész tart előadást a kuruc mozgalom 300 évvel ezelőtti eseményeiről, a szabadságharc végső hadműveleteiről Nagymajténytól Munkácsig címmel.
Hely: Magyarok Háza, Bartók-terem (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

Zsoltár-szabadegyetem. A Sapientia szabadegyetem Zsoltárportrék című sorozatának előadását Szatmári Györgyi főiskolai docens tartja Az igaz szenvedése – a szenvedés igazsága (Panasz és hála a 22. zsoltárban) címmel.
Helyszín: pesti ferences templom és rendház Szent Ferenc-terme (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Időpont: 18 óra

Április 7.
Kávé és külpolitika. A Fedinec Csilla és Vehes Mikola szerkesztette Kárpátalja, 1919–2009 című monográfia bemutatóját tartják a Magyar Külügyi Intézetben. A találkozón felszólal Fedinec Csilla, a kötet főszerkesztője (MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete), Deák András György (Central European University, Center for EU Enlargement Studies), Karácsonyi Dávid (MTA Földrajztudományi Kutatóintézete) és Szabó István, a nemzetközi kapcsolatok szakértője.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Formálja-e a média a történelmet? A történelem, a közelmúlt emlékeinek feldolgozása címmel Kékesi Zoltán művészettörténész beszél. Az elemzett műtárgy Harun Farocki: Belemerülés (2009) című munkája.
Helyszín: Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeum; Művészetek Palotája, II. emelet, könyvtár (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.).
Időpont: 16 óra

Kávéházi esték Biatorbágyon. Kelet-Ázsia múltja, jelene és jövője – Milyen kapcsolatok fűzik hazánkat ehhez a régióhoz? címmel Szerdahelyi István volt tokiói nagykövet, az ELTE BTK japán tanszékének és a Külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni főosztályának vezetője tart előadást.
Helyszín: faluház – Cafe Chaplin (Biatorbágy, Baross Gábor utca 1.).
Időpont: 19 óra

Április 8.
Filozófiai vitakör. Az anyag legintimebb szerkezete, a szimmetria címmel tart előadást Rászlai Tibor eszmetörténész.
Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ klubkönyvtára (1105 Budapest, Szent László tér 7–14.).
Időpont: 16.30

Április 8–10.
Kríziskonferencia a családok évében. A Magyarország–Románia határon átnyúló együttműködési program (2007–2013) részeként a Hajdúdorogi Egyházmegye, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye, valamint a Szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség szervezésében kríziskonferenciát tartanak Nyíregyházán. Négy fontos témára helyeznek hangsúlyt, amelyek napjaink családjaiban sajnálatos módon mind gyakrabban fordulnak elő: a válások, a sérült gyermekek születése és nevelése, a gyász feldolgozása, illetve a szenvedélybetegségek előfordulása. A konferencia abban próbál segítséget nyújtani, hogy az ilyen problémákkal küszködő családban családtagként hogyan lehet a keresztény normáknak megfelelően viselkedni, miképpen segíthetünk azokon a családokon, amelyek ezekkel a nehézségekkel küzdenek. A jelentkezéseket a [email protected] e-mail címre várják. A konferenciával kapcsolatosan érdeklődni lehet Szabóné Fekete Ágotánál (30 557 1893) vagy Szabados Viktor atyánál (30 825 7778).
Helyszín: Park Hotel (Nyíregyháza-Sóstófürdő, Tölgyes utca 68.).
Időpont: 8-án 16; 9-én 8.45; 10-én 8 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.