Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 17.
Zsámbéki nagyvásár. Állat-, növény- és kirakodóvásárt tartanak Zsámbékon. Várják a gazdálkodókat, állattartókat, kézműveseket, növénytermesztőket és az érdeklődőket. A vásárt helyi termékek bemutatója, magyar termékek vására egészíti ki.
Helyszín: Zsámbék határában a Dózsa György utca és Magyar utca közötti terület.
Időpont: 6 óra

Múzeumkerti piknik. A műemléki világnap alkalmából tartandó pikniket Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, majd az érdeklődők a múzeumkertet övező utcákban idegenvezetésen vehetnek részt. Emellett játszóház, jógaóra, versmondás és még néhány meglepetés várja a vendégeket.
Helyszín: Nemzeti Múzeum kertje (1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.).
Időpont: 14 óra

Váci passió. Vácott már hagyomány, hogy virágvasárnap előadják Jézus Krisztus szenvedéstörténetét a tíz esztendővel ezelőtt felújított váci kálvárián. Az 1726-ban épült kálvária az egyik legrégebbi és legteljesebb hazánkban. Természetvédelmi területen található a gyülekezőkápolnából, remetelakból és kálváriaépítményből álló épületegyüttes. Mintája volt a környék kálváriáinak, köztük a budapesti Epreskertben álló egykori józsefvárosi kálváriának is. A passiót a váci egyházközségek tagjai és a Familia Gladiatoria társulata adja elő.
Helyszín: Vác, Kálvária-domb, Argenti Döme tér, a Jávorszky Ödön Kórház mellett.
Időpont: 16 óra

Emlékezés a holokauszt áldozataira. A holokauszt áldozatainak emléknapján megemlékezést tartanak a Terror Háza Múzeumban. Schmidt Mária főigazgató köszöntője után Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet. Szabadtéri koncertet ad Szalóki Ági és a Parafónia zenekar.
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 16 óra

Április 18.
Tanulás=tudás!? Tanulási szokások, a hatékony tanulást segítő technikák címmel Vaszily-Hegedüs Andrea tart előadást.
Helyszín: Balaton Kongresszusi Központ és Színház (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 17 óra

Duna menti várak Szerbiában. Rozvány György író, újságíró saját élményen alapuló beszámolót tart a szerbiai várakról. Belépő: klubtagoknak 100, vendégeknek 200 forint.
Helyszín: ifjúsági ház (Pécs, Nagy Lajos király útja 13.).
Időpont: 17 óra

Április 19.
Sarastro volt-e Born Ignác? Mozart tényleg a szabadkőműves selmecbányai tudós professzor alakját formázta meg híres operájában, a Varázsfuvolában, vagy csak véletlen egybeesés az egész? Ismerhette-e a híres muzsikus a nagy tudóst? Barátok voltak vagy ellenségek a kaméleontermészetű tudóssal? A kérdésről Tardy Pál okleveles kohómérnök tart zenei részletekkel fűszerezett, színes előadást. Fuvolán közreműködik Tóth Katalin, a Budapest, XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára.
Helyszín: MMKM Öntödei Múzeuma (1027 Budapest, Bem József utca 20.).
Időpont: 15 óra

Polifon gondolatok az időről. Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást az időről. Közreműködik az Albinoni együttes (Pergolesi Stabat Materét adják elő; vezényel Zsigmond Balassa).
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Családév. A nagyböjti előadás-sorozat részeként A családosok tovább élnek címmel Kopp Mária orvos, pszichológus tart előadást Vácon.
Helyszín: Credo-ház (Vác, Kossuth tér 4.).
Időpont: 18 óra

Trianoni menyecske. Margittai Gábor riportkötete egyedülálló vállalkozás: a szórványkutató újságíró a harmadik évezred első évtizedében bejárta a Magyarországtól elszakított magyarlakta „végeket”. A Trianoni menyecske, a második nagy körutazás 2005-től napjainkig mutatja be örökségünket riportokban, interjúkban, útirajzokban és esszékben, illetve táj-, műemlék- és szociofotók által. A szerző – a Magyar Nemzet Magazin szerkesztője – vetített képes előadása a határjáró írásokkal közös felelősségünk kérdéseit feszegeti. A VMDK szegedi tagozata által szervezett előadás házigazdája Bene Zoltán író.
Helyszín: Millenniumi Klub (Szeged, Dugonics tér 12.).
Időpont: 18 óra

Művészettörténeti sorozat. Ludmann Mihály művészettörténész diavetítéssel illusztrált sorozatának következő alkalmán Az orosz avantgárd címmel tart előadást. A belépő 600 forint.
Helyszín: Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Április 20.
Energikus város. A vonzó és egészséges városi környezet, a klímaváltozás és az energiagazdálkodás világszerte a legfontosabb kérdések közé tartozik. Nemcsak országos stratégiai kérdés, hanem a háztartások, a települések és a településrészek számára is megoldandó feladat. Ennek ellenére – bár mindhárom témakörben kiváló szakemberek dolgoznak szerte Európában országos vagy projektszinten – a helyzet városrészi, települési vagy térségi szinten kifejezetten rossz. Ezen kíván változtatni a tizenhárom nemzetközi partner – köztük a BME szociológia és kommunikáció tanszéke és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont – közreműködésével elindult Ensure Interreg IV. B Central Europe projekt. A konferencia délelőttjén meghívott előadókkal, délutánján pedig kerekasztal-beszélgetésen elemzik a témát.
Helyszín: BME K épület I. 66. (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3–9.).
Időpont: 9.30

Április 21.
50 éve, 40 éve… A cigányokról a párthatározat és a Kemény István-féle felmérés évfordulóján címmel konferenciát rendeznek Miskolcon. Előadást tart többek között Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (Integráció? Asszimiláció? Szegregáció?), Csepeli György egyetemi tanár (Magyarország egyetlen transzeurópai kisebbsége), Tóth Péter egyetemi docens (A történeti kutatások áttekintése), Somorjai Lehel történész (Az 1961-es párthatározat előkészületeinek és végrehajtásának dokumentumai), Furmanné Pankucsi Márta főiskolai docens (A politika hatása a miskolci cigányság helyzetére a rendszerváltás előtt és után), Kotics József egyetemi docens (Üdülőövezetből roma gettó. Alkalmazott antropológiai kutatások Lyukóvölgyben), Papp Z. Attila egyetemi docens (Az 1971-es Kemény-féle országos cigányvizsgálat kontextusai), Szuhay Péter muzeológus (A cigány kultúra kutatása).
Helyszín: MTA miskolci területi bizottságának díszterme (Miskolc, Erzsébet tér 3.).
Időpont: 10 óra

Török irodalom magyar szemmel. Tasnádi Edit turkológus, műfordító eljuttatta a török irodalmat a magyar olvasóközönséghez és magyar klasszikusokat a törökökhöz. A Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk több regényét is átültette magyarra. Biacsi Mónika, a Szegedi Tudományegyetem BTK altajisztikai tanszéke mellett működő turkológiai kutatócsoport munkatársa beszélget a fordítóval.
Helyszín: Millenniumi kávéház (Szeged, Dugonics tér 12.).
Időpont: 17 óra

Déchy Mór – a Kaukázus magyar feltárója. Déchy Mór (1851–1917) geográfus, hegymászó, a Kaukázus tudományos feltárója maradandó értékekkel gazdagította az Ázsia-kutatást. Bejárta Európa magashegységeit, jelentős mászóutakat tett az Alpokban és a Kárpátokban, valamint Szikkimben, a Pireneusokban, Skandináviában és a Spitzbergákon. Részt vett a Magyar Földrajzi Társaság megalapításában, publikációival nemzetközi rangot szerzett. Hét expedíciót szervezett az Európa és Ázsia határán húzódó magashegységben. Természeti földrajzi megfigyeléseivel, a gleccsereket bemutató leírásaival máig idézett, fontos tudományos eredményeket ért el. A magyar természetvédelem egyik első apostolaként szorgalmazta nemzeti parkok megalapítását. A neves tudósról Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tart képes előadást.
Helyszín: Makadám Mérnökklub – Millenáris (1024 Budapest, Lövőház utca 37.).
Időpont: 18 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.