Ismeretterjesztés a vadasparkban

Győr Ágnes
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok olyan állat van, amely alkalmazkodott a nagy városokhoz, s idővel tanyát vert a parkjainkban, kertünkben vagy akár a lakásunkban. Noha ezek a kisebb-nagyobb lények a közvetlen környezetünkben élnek, gyakran szinte semmit nem tudunk róluk. Az alkalmazkodás nagymestereit övező tévhitek és félelmek mögötti igazságot azonban megismerhetik azok, akik szombatonként ellátogatnak a Budakeszi Vadasparkba.
Az Állatijó hétvégéken tizenegykor, egykor és három órakor kezdődnek az ismeretterjesztő előadások a vadaspark új színpadán. Most hét végén volt az első alkalom, s a jó időnek is köszönhetően nagy érdeklődés övezte a programot – tudta meg lapunk Gőgös Zsuzsa zoopedagógustól, az Állatijó bemutató egyik kitalálójától.
Akik eljöttek, közvetlen közelről találkozhattak többek közt a kertvárosokban gyakran felbukkanó egérrel, a baromfi rémeként emlegetett görénnyel, a nyesttel és a patkánnyal. Meglepő módon ez utóbbi, az európai kultúrában kevésbé kedvelt rágcsáló igen nagy sikert arat a gyerekek körében – fejtette ki a zoológus. Gőgös Zsuzsa ugyanakkor hangsúlyozta, az előadások legnagyobb sztárja Tomi, a mosómedve. A szakember szerint a program célja egyrészt, hogy szórakoztató módon nyújtson felvilágosítást a környezetünkben élő állatok testfelépítéséről, tulajdonságairól és életmódjáról. Ugyanakkor – tette hozzá – szintén fel akarják hívni a résztvevők figyelmét, miként kell ezekkel az élőlényekkel bánni, hogyan kell viszonyulni hozzájuk. – Reméljük, sikerül a szülőket meggyőzni például arról, hogy noha nagyon aranyosak tudnak lenni ezek a rágcsálók, ha háziállatról szeretnének gondoskodni gyermekeiknek, ne vadállatban gondolkodjanak – mondta a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.