Járőrbaleset: négy rendőrt vádoltak meg

Nagy Áron
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy rendőr ellen emelt vádat a Budapesti Katonai Ügyészség – közölte tegnap a hatóság szóvivője. Balogh Zoltán elmondta, a tavaly augusztus 16-án, az M1-es autópályán halálos balesetet szenvedett motorosjárőr elöljáróit a tőlük elvárható gondoskodás elmulasztása, az elhunyt társát pedig kötelességszegés miatt állítják bíróság elé. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője, annak helyettese és a tiszti szolgálatirányító esetében a nyomozás nem bizonyította minden kétséget kizáróan, hogy a járőr halála egyenesen következik mulasztásukból, így azért nem vonják felelősségre őket. Büntetésük legfeljebb egy évig tartó szabadságvesztés lehet. Ez vonatkozik a balesetben meghalt járőr társára is, akit pedig azért vádolnak kötelességszegéssel, mert, bár a tragédia előtt Budapestre irányították mindkettejüket, ők mégis Tatabánya felé hajtottak. Több névtelen feljelentés érkezett a megyei főkapitányság korábbi vezetője ellen is, a vizsgálat azonban nem találta megalapozottnak a beadványokban szereplő állításokat, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.
Bartók Béla katonai ügyész beszámolója szerint a balesetet szenvedett rendőr több elöljárója is tudott a motorkerékpár rossz műszaki állapotáról, mégsem vonták ki azt a szolgálatból, és nem intézkedtek a kopott gumik azonnali cseréjéről. Tették mindezt annak ellenére, hogy a belügyminiszter utasítása alapján a baleset előtt elrendelték a rendőrségi járművek szemléjét. A baleset napján tehát már köztudott volt, hogy a motor veszélyes, ennek ellenére a rendőröket járőrszolgálatra küldték, amit 11 óra után az eső miatt megszakítottak, ekkor nagyjából három kilométeres távolságban voltak egymástól. Az úton hamarosan vízátfolyások, pocsolyák keletkeztek, ezért a járőrvezető felhívta társát, és utasította, hogy menjen vissza vele az őrsre és motorjaikat cseréljék le autóra. A nyomozás adatai szerint a motorkerékpár sávváltáskor, nagy sebesség mellett felborult és a szalagkorlátnak csapódott, vezetője pedig életét vesztette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.