Jódéhség

Ma sem egyértelműek a huszonöt évvel ezelőtt történt csernobili atomerőmű-baleset egészségügyi következményei, az azonban biztos, hogy a helyiek körében több lett a pajzsmirigyrákos. Amint Fukusima bizonyítja, a tragédia bármikor megismétlődhet. A betegek érdekében létfontosságú a már ismertté vált esetek tudományos vizsgálata.

Molnár Csaba
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország területén gyakorlatilag nem volt kimutatható egészségügyi hatás.


Kétféle módon tehet kárt az élő szervezetben a nagy mennyiségű radioaktív sugárzás. Ha óriási a dózis, válogatás nélkül öli a sejteket, és viszonylag gyorsan megjelenő tünetekkel járó, gyors lefolyású akut sugárbetegséget okoz. A beteget ilyenkor fejfájás, hányás, hasmenés, láz kínozza, kihull a haja, és kezelés nélkül a sugárzás mértékétől függően néhány napon vagy héten belül meghalhat. Sugárbetegség nagy dózis esetén minden embernél biztosan bekövetkezik, ezt determinisztikus hatásnak hívják. A csernobili baleset utáni napokban a helyszínen dolgozó tűzoltók, katonák és mérnökök (az úgynevezett likvidátorok) közül sokan kaptak sugárfertőzést. A felmérések szerint 134 személy lett sugárbeteg (természetesen jóval több embert ért magas sugárzás), közülük huszonnyolcan meghaltak három hónapon belül.
De úgy is károsíthatja a sejteket a sugárzás, hogy nem öli meg őket. Változást okozhat ugyanis a sejtmagban lévő DNS-láncban, amely szerencsétlen esetben a sejt tumorsejtté alakulását váltja ki, és ez rákbetegséghez vezet. Ez a hatás azonban nem mindig következik be. Az immunrendszer fel van készülve rá, hogy idejében semlegesítse a rákos sejtek nagy többségét, emellett a szerencsén is múlik, hogy a DNS-lánc milyen módon sérül. Az ebben rejlő bizonytalanság miatt e következmény esetleges (idegen szóval: sztochasztikus), tehát csak valószínűségi becslést tehetünk rá. Minél nagyobb a sugárdózis, annál valószínűbb a tumor kialakulása, de ebben az esetben is eltelhet tíz-tizenöt év a betegség megjelenéséig. Éppen az időbeni nagy eltérés teszi nehézzé annak felismerését és igazolását, hogy egy-egy megbetegedést valóban a huszonöt évvel ezelőtti események okoztak-e.
Két és fél évtized azonban elegendő volt arra, hogy az érintett lakosság sorsát követve és a tudományos kutatóktól elvárt objektív statisztikai módszereket alkalmazva megalapozott becsléseink legyenek a reaktorbaleset tényleges következményeiről. Az ezekből kirajzolódó általános kép szerint a megbetegedettek és az elhunytak száma elmaradt attól, amitől kezdetben Európa-szerte rettegtek az emberek. Öt évvel ezelőtt, a tragédia huszadik évfordulóján az ENSZ több szervezete közös jelentést adott ki Csernobil ismertté vált hatásáról. A több mint száz tudós munkájából született írás szerint körülbelül négyezer ember halála kapcsolható össze valamilyen módon a balesettel. Az egészségi ártalmak főként a mentésben közvetlenül részt vevő egyenruhásokat, illetve a közelben lakókat érintették.
Az öt évvel ezelőtti ENSZ-jelentés szerint a sugárfertőzésen túl a pajzsmirigyrák vált gyakoribbá, különösen a gyermekek és serdülők körében, más egészségügyi hatás azonban nem bizonyítható. Így nem mutatható ki más rákfajták, például a leukémia elterjedése, a termékenység csökkenése vagy a születési rendellenességek számának növekedése. Egybevág ezzel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség összesítése, amely szerint a tragédia idején a helyszínen élt tizennégy évesnél fiatalabbak körében legalább ezernyolcszáznál diagnosztizáltak pajzsmirigydaganatot, ami messze meghaladja az átlagot.
– A csernobili balesetben érintett személyek esetében, a sugárzás hosszú távú hatásait illetően vannak kétségek a tudományos közösségben. Pedig kellett lennie ilyen hatásnak, hiszen a csernobili erőmű kétszáz kilométeres körzetében nagy mennyiségű radioaktív jód érte a lakosságot, és a gyermek- és fiatalkori pajzsmirigyrák gyakoribbá válása egyértelműen kimutatható volt – mondta Fülöp Nándor, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet főosztályvezetője. – Az egészségügyi következmények felmérését az is nehezíti, hogy nem voltak megfelelőek a korabeli betegnyilvántartások. Az érintett és nemzetközi támogatásért folyamodó országokat pedig az adatok kozmetikázásával vádolták. Az azonban biztos, hogy a katasztrófa helyszínétől távolodva, például Magyarország területén, gyakorlatilag nem volt kimutatható egészségügyi hatása.
A pajzsmirigy egészséges működéséhez is szükség van jódra. Kicsiny, alig néhány grammos súlyához képest ez a szerv rengeteg jódot képes felvenni. Amikor radioaktív jód kerül a környezetbe, és bejut az ember szervezetébe, a sugárzó izotópok a pajzsmirigyben akkumulálódnak, lokálisan hatalmas sugárdózisnak kitéve a sejteket.
Szörnyen hangozhat, de a huszonöt évvel ezelőtti katasztrófát követő rákos megbetegedések jól dokumentált kórtörténete, illetve a tumorokból vett szövetminták értékes kutatási alapanyagot szolgáltatnak az onkológusoknak. Segítségükkel ritka esélyt kaptak arra, hogy nagy mintán vizsgálják a radioaktív sugárzás emberre gyakorolt hatását, így hatékony gyógymódokat fejlesszenek ki egy következő baleset idejére. A japán földrengés és szökőár következtében a fukusimai atomerőműben kialakult krízishelyzet miatt ez a lehetőség már korántsem elméleti, hanem emberek élete múlhat rajta.
A daganatokból nyert szövet- és DNS-minták, illetve a betegektől vett vér megőrzése és a bennük őrzött tudományos információ legteljesebb kihasználása érdekében hozta létre a világ számos rákkutató intézete a Csernobili Szövetbankot 1998-ban. A szövetbank céljai között nemcsak a minták felhasználását sorolják föl, hanem a betegek lehető legjobb gyógykezelését, a rajtuk végzett vizsgálatok etikai szabályainak biztosítását is. Az alapítók fő célja mégis az, hogy egymással versengő kutatócsoportok helyett inkább együttműködő intézetek dolgozzák föl a pótolhatatlan jelentőségű szövetmintákat.
Jelenleg a Csernobili Szövetbankot az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán mellett a csernobili katasztrófa következményeit közvetlenül elszenvedő három ország közül kettő, Oroszország és Ukrajna finanszírozza. A harmadik érintett, Fehéroroszország kezdetben támogatta a projektet, később azonban politikai okok miatt kiszállt belőle. A mintákat a kijevi endokrinológiai intézetben és Oroszországban, az obnyinszki Orvosi Radiológiai Kutatóközpont hűtőkamráiban őrzik. Elméletben minden kutató hozzájuk férhet, aki a sugárzás és a rák kapcsolatát akarja vizsgálni, ha elfogadják pályázatát. A kiadott szövet- és egyéb mintákért nem kérnek pénzt, a szállítást azonban fizetni kell.
Ezek a kutatások is megerősítették sok más vizsgálat eredményeit.
– A csernobili reaktorbaleset fő egészségügyi következménye az, hogy a pajzsmirigyrák előfordulása drasztikusan megnövekedett az érintett lakosság körében, különösen azoknál, akik fiatalok voltak a katasztrófa idején. Eddig körülbelül ötezer megbetegedést regisztráltunk náluk. Az 1986-ban negyvenéves vagy idősebb populáció körében nem tapasztaltuk a pajzsmirigyrák gyakoribbá válását – nyilatkozta lapunknak Geraldine Thomas, az Imperial College London rákkutató csoportjának munkatársa, a Csernobili Szövetbank projektigazgatója. – A rák klinikai megjelenése és a betegség lefutása nem különbözik az átlagtól, úgy tűnik, a sugárzás hatása csak a gyakoriságban jelent meg. Ez jó hír, minthogy ez a fajta rák jól reagál a sebészeti beavatkozásra és a sugárkezelésre.
Minthogy a pajzsmirigyrák elsődlegesen a csernobili atomerőműből nagy mennyiségben felszabadult radioaktív jód miatt alakult ki sok helyi lakosnál, az onkológus asszony szerint a megbetegedések nagy számát mérsékelni lehetett volna, ha a sugárzás hatásától védő, megelőző kezelésként stabil jódot adnak a lakosságnak. Ez azonban nem történt meg, sőt az első napokban a mit sem sejtő emberek ugyanúgy ették a helyben termelt és sugárfertőzötté vált zöldségeket vagy a tejet, mint rendesen. Ez tovább növelte az őket ért sugárdózist.
Az onkológusok becslése szerint a korábban pajzsmirigyrákban szenvedő betegek harminc százalékánál ki fog újulni a betegség, de azt várják, hogy az újra jól reagál a sugárkezelésre. Mindezek miatt a betegek egy százalékánál lehet halálos kimenetelű a megbetegedés. Thomas szerint akár ennél több embert is meggyógyíthatnak, mert e becslés akkor készült, amikor a mainál kevésbé hatékony orvosi eljárások álltak a rendelkezésükre. A kutatás itt sem talált bizonyítékot arra, hogy másfajta daganatos betegség gyakorisága is megemelkedett volna Csernobil környékén. Ebből arra következtetnek, hogy a jód mellett nagy mennyiségben felszabadult radioaktív cézium nem jelent egészségügyi kockázatot, mivel nem dúsult föl semmilyen emberi szövetben.
Ám a katasztrófa egészségügyi következményei nem szűkíthetők le a fizikai betegségekre. Az ENSZ-jelentés megállapítja, hogy „a fenyegető sugárzásról szóló állandó szóbeszédek és tévhitek bénult fatalistákká tették a helyieket”.
– A baleset pszichikai következményei, a sugárzástól való állandó félelem vélhetően nagyobb kárt tett az emberek egészségében, mint a sugárzás maga – ért egyet ezzel Geraldine Thomas.
És a lélektani hatás azóta is tart. Az emberek félnek a sugárzástól, általában az atomerőművektől, miközben szinte semmit sem tudnak róla. Annyit hallottak, hogy jódot kell szedni a sugárzás ellen, ezt pedig egyesek haszonszerzésre is kihasználják.
– A fukusimai atomerőműben egy hónappal ezelőtt történt baleset után hazánkban is megnőtt a jódtabletta iránti kereslet. Míg a gyógyszertárakban kapható, a jódhiány pótlására szolgáló jódtabletta nem veszélyes, a speciálisan baleseti helyzetekben alkalmazandó Jodomax tabletta nagyon is az. Senkinek sem szabad a hatóságok egyértelmű utasítása nélkül bevennie ilyesmit, pláne nem hosszasan szedni. A jódtúladagolás pajzsmirigy- és egyéb betegségeket okoz. Emellett a jódkészlet felvásárlása azzal a veszéllyel jár, hogy hiány lesz belőle, ha egyszer tényleg szükség lenne rá – figyelmeztet Fülöp Nándor. – A Japánból eredő sugárzástól való félelem teljesen indokolatlan. Intézetünk munkatársainak a számításai szerint Magyarországon ez annyival növelte meg az embereket egyébként is érő természetes háttérsugárzást, mintha három és fél perccel többet töltenének naponta a szabad levegőn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.