Jön a bölcsőprogram?

Szabó Anna
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg az egyes ágazatokra szabott vagy célzott támogatások csak az ország egy-egy területét érintik, addig a családi vállalkozások felkarolása országos szinten lenne képes hozzájárulni a munkahelyteremtéshez – hangzott el tegnap a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) és a European Family Business nemzetközi konferenciáján.
– A családot és a családi cégeket törvényileg is támogatni kell, hiszen ezek garanciát jelentenek egy ország gazdasági fejlődésében – fogalmazott nyitóbeszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a konferencia fővédnöke. E vállalkozások mindig a saját országukhoz kötődnek, ezért nemzeti szempontból is érdek a segítésük. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy az egyenes ági rokonok közötti örökösödési illeték eltörlése is azt a célt szolgálta, hogy egy-egy cég ne rendüljön meg a generációváltás miatti adótehertől. Semjén Zsolt kiemelte: Magyarországon egy erős középosztály kell, ennek megteremtésében pedig nélkülözhetetlenek a családi vállalkozások.
– Nemzeti nagytőkére van szükség, ami akkor jön létre, ha az állam nem sarcolja meg generációról generációra ezeket a cégeket – fűzte hozzá. Semjén Zsolt különösen az első munkahelyet kezdők és a részmunkaidős kedvezmények esetében tartja megfontolandónak az FBN-H által benyújtott bölcső-programot. Az egyesület javaslata értelmében ha az új munkahelyeket a kormány ideiglenesen járulék- és adómentességgel támogatná, úgy a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig. – Egy-egy új álláshely megteremtése akár több millió forintos beruházást is jelenthet – magyarázta Rudas László, az egyesület elnöke, aki hozzátette: ezt a beruházási költséget a családi vállalkozások magukra vállalnák, a programnak pedig jelentős gazdaságfehérítő hatása is lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.