Jubilál a táncháztalálkozó

Tánctanítással, játszóházzal, kézművesvásárral, népzenei koncertekkel, néprajzi témájú fotókiállításokkal, etnomozival és szakmai beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a hét végén a sportarénában.

Vakulya Eszter
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasszal mindig megtelik a sportaréna. A táncháztalálkozó immár három évtizede a legnagyobb seregszemléje a néptáncot, népzenét kedvelőknek, művelőknek, amelyet hagyományos kézműves magyar termékek vására tesz még látványosabbá. Amellett, hogy igazi össznépi mulatság, sokkal nagyobb a jelentősége egy átlagos fesztiválnál. A találkozások, a bemutatkozási lehetőségek felbecsülhetetlen értékűek, hiszen az előadók, a táncházak „házigazdái”, a tánctanárok és a zenészek ilyenkor rendszerint azt is elmondják, évközben, a mindennapokban hol lehet őket megtalálni, s az is fontos, hogy a találkozó az egész Kárpát-medencét igyekszik lefedni.
Évről évre egyre több a külföldi turista, számukra pedig a lehető legjobb, hogy a turizmus még mindig minősíthetetlen bóvlikínálata helyett a „tiszta forrásból” ismerhetik meg a magyar néphagyományokat. A táncháztalálkozó mára igazi családi rendezvény, ahol a rendezők a csecsemőktől kezdve a nagyszülőkig minden korosztályra felkészültek. Bár minden évben nagyjából azonos a programstruktúra, sosem unalmas, hiszen olyan bő a kínálat, hogy évtizedek után is mindig tud újat mondani.
A sportaréna küzdőterén holnap a gyerekek kapnak kiemelt figyelmet, vasárnap inkább a fiatalok, a felnőttek. A Martin György Kamarateremben éppen fordítva: itt holnap úgynevezett ínyenctáncház népszerűsíti a kevésbé ismert régiók, falvak táncait, vasárnap a kisebbeknek szerveznek zenés-táncos, játékosabb programokat. Bemutatkoznak a népzenei iskolák, élőben hallhatjuk az idei hanglemezújdonságokat, az etnomoziban ritka, néprajzi témájú filmet vetítenek majd, Kása Béla és Henics Tamás fotóiból pedig a bukovinai székelyek hazatelepítésének hetvenedik évfordulója alkalmából rendeznek tárlatot.
A jól ismert éjszakai bál sem marad el, amely a találkozó holnapi és vasárnapi eseményeit köti össze, ezt a Petőfi Csarnokban tartják. Az esték nagyszínpadi műsorain holnap a hagyományőrző gálát és a Martin György Néptáncszövetség estjét tartják meg, vasárnap pedig egy jubileumi gála és táncház zárja a hét végi programsorozatot, ahol az anyaország mellett a Felvidék, valamint Erdély zenészei és táncosai lépnek színpadra.

Halljunk szót… Ünnepi gálakoncerttel startol ma este a Művészetek Palotájában a XXX. Országos táncháztalálkozó és kirakodóvásár. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben este fél nyolckor kezdődő, Halljunk szót… című előadás első részében a szakma nagyjai lépnek színpadra, mint például Sebestyén Márta, Berecz András, Balogh Kálmán, Sebő Ferenc, a Csík zenekar és a Muzsikás együttes, a szünet után pedig archív felvételek idézik meg azokat a költőket, művészeket, többek között Nagy Lászlót, Weöres Sándort és Illyés Gyulát, akik fontos szerepet játszottak a táncházmozgalom létrejöttében, elterjedésében. A műsort a Gödöllő, a Szentendre és a Nyírség táncegyüttesek előadásai zárják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.