Kadhafi üzent Obamának

A líbiai hadműveletek egyre bonyolultabbak, mert a Kadhafihoz hű erők élő pajzsként használnak civileket – közölte tegnap Alain Juppé francia külügyminiszter. Közben a brit Financial Times információi szerint heteken belül kifogyhatnak a pénzből a Líbia keleti részét ellenőrző felkelők, mivel őket is sújtják a Kadhafi-rezsim vagyonát zároló szankciók.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzenetet küldött tegnap Barack Obama amerikai elnöknek Moammer el-Kadhafi. A háromoldalas, csapongó és hibás angolsággal megírt levelében Kadhafi arra kérte Obamát, hogy állítsa le a NATO Líbia ellen folytatott légi hadműveletét. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője arról számolt be, elutasították a tűzszünetre vonatkozó kérelmet. Közben Alain Juppé francia külügyminiszter közölte, egyre bonyolultabbak és lassabbak a hadműveletek, mivel Kadhafi élő pajzsként használja a civileket.
Tegnap egyébként mintegy négyszáz, fegyverekkel felszerelkezett ember kísérelte meg a behatolást Törökország bengázi konzulátusának épületébe tiltakozásul azért, mert Recep Tayyip Erdogan török kormányfő bejelentette: Ankara nem kíván fegyvert szállítani a felkelőknek. A betörést végül az Átmeneti Nemzeti Tanács biztonsági erői akadályozták meg. A felkelők ráadásul hiányolják a hatékonyabb NATO-támogatást, az erőteljesebb légicsapásokat. Abdel-Fattáh Júnesz parancsnok szerint hagyták, hogy Kadhafi erői civileket mészároljanak le az ostrom alá vett Miszrátában. A NATO tagadja, hogy a légicsapások ereje csökkent azóta, hogy átvették a műveletek irányítását. A frontvonal tegnap Adzsdábija és Brega között húzódott. A tengerparti út mentén aknavetőkkel vívott harcokról érkeztek hírek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.