Kardiológiai kálvária után

Deák Zsigmond
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kasza Róbert kiváló öttusázó, de balszerencsés sportember, ezt pályafutása rövid ismertetése is bizonyítja. A 2003-as ifjúsági vb-n a zárófutás előtti biztos vezetés ellenére azért maradt el a csapatarany, mert kifordult a bokája. 2004-ben viszont egyéniben ifi Eb-t nyert, 2005-ben csapatban és váltóban ifi vb-t, 2006-ban egyéniben második, 2007-ben első lett a junior Eb-n. A felnőttek közé 2008-ban robbant be a pekingi olimpiát megelőző moszkvai kontinensviadalon elért bronzérmével, valamint az idényzáró Világkupa-döntő megnyerésével. 2009-ben viszont sérüléseivel „tűnt ki”, májusban a combizma, júliusban a bokaszalagja szakadt el, gyakorlatilag kihagyta a szezont. Tavaly egyéniben még nem villogott, de tagja volt az Eb-győztes váltónak és a vb-bronzérmes csapatnak.
Ezt az évet a fedett pályás idénynyitó ötödik helyével kezdte, aztán viszont újra jött a baj. „Február tizedikén egy általános orvosi vizsgálat során az EKG-m enyhe eltérést jelzett. A továbblépés érdekében a Semmelweis Egyetemre küldtek, ahol Merkely Béla, a kardiológiai központ igazgatója nézett meg, konzultált más professzorokkal, például egy, a londoni olimpián is közreműködő, indiai származású szaktekintéllyel. Arra jutottak, hogy nem kell abbahagynom a versenyzést. Ennek ellenére április elején a sportkórház (OSEI) illetékes konzíliuma mégsem adta ki a sportorvosimat.” Nyilván kimondva-kimondatlanul Ocskay Gábor és Kolonics György közelmúltbeli tragédiájára is gondolva, de ez persze Kaszát nem vigasztalta.
Az ügy szerencsére nem maradt ennyiben, többek között „hivatalból” belépett a képbe Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai-tudományos alelnöke, a Nemzeti Sportintézet főigazgatója, valamint Préda István volt vívó, neves kardiológus, és Merkely professzor is hazaérkezett amerikai tanulmányútjáról. Ők, valamint két további vizsgálat eredményei tegnap már arról győzték meg az OSEI újra összehívott konzíliumát, hogy Kasza folytathatja pályafutását. „Mindig tudtam, s Merkely professzor úr is megerősített benne, hogy teljesen egészséges vagyok. Kilencéves korom óta versenyszerűen sportolok, eddig sem volt semmi gond. Remélem, néhány napon belül megkapom a pecsétet a könyvembe, és május elején a százhalombattai Világkupán végre újra rajthoz állhatok” – fogalmazott megkönnyebbülve az érintett.
Szabó Tamás érdeklődésünkre így foglalta össze a tanulságokat: „A konzílium korábban óvatosságból hozta meg döntését, nem Robi ellen, hanem mert aggódott érte. S nem azt mondta ki, hogy többé nem sportolhat, hanem további lépésekhez kötötte az engedélyt. Azóta egy nagyon modern és egy hagyományos vizsgálatot végeztek el Robin, ezek alapján a szíve funkcionálisan terhelve is tökéletesen működött, a korábbi feltételezés tehát okafogyottá vált, a konzílium 7:1 arányban a folytatás mellett szavazott. Példaértékű volt, ahogy a kórház komolyan vette a dolgát, és a végére járt az ügynek, Kaszának két Világkupát be kellett áldoznia, de kiderült, pszichésen milyen erős.”
Erre most már a versenyeken is kíváncsiak lennénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.