Kegyes halál: népszavazás Svájcban

Győr Ágnes
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazást tartanak a svájci Vaud kantonban arról, hogy a jövőben valamennyi államilag finanszírozott idősek otthonában elérhető szolgáltatás legyen az eutanázia – jelentette a Daily Mail. A megdöbbentő javaslattal eredetileg az Exit nevű civil szervezet állt elő, s az ügyben már 2009-ben szerveztek aláírásgyűjtést. Akkor elegen támogatták a kezdeményezést ahhoz, hogy a későbbiekben törvény szintjére emelkedjen, ezért döntöttek végül úgy a politikusok, népszavazást tartanak a kérdésben.
„A törvényjavaslat kizárólag szigorúan meghatározott körülmények között tenné lehetővé az eutanáziát. Ezek közé tartozik, hogy a segítséget kérő személy súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvedjen, továbbá, hogy az ebbéli kívánságát hosszabb időszakon át többször is megerősítse” – olvasható a kanton kormányának hivatalos közleményében. Szintén feltétele lenne az asszisztált öngyilkosság igénybevételének, hogy az érintett objektíven fel tudja mérni a saját helyzetét, és előtte éljen az állapotának megfelelő kezelés lehetőségével.
Noha a Lausanne központú tartomány politikusai úgy tűnik, felkarolták a kezdeményezést, több helyi szakszervezet is tiltakozott az ötlet ellen. Elsősorban azt kifogásolják, hogy az otthonoknak maguknak kell eldönteniük, saját intézményükben elérhetővé teszik-e az ellentmondásos szolgáltatást.
Svájcban a törvények nem tiltják az öngyilkosságban való segítségnyújtást, amennyiben abban az érintett személyesen is részt vesz, az asszisztáló fél pedig be tudja bizonyítani, hogy nem önös érdekből cselekedett. Összesen öt olyan szervezet működik az ország területén, amely segít azoknak, akik úgy döntenek, többé nem tudnak betegséggel, fájdalommal élni. Egyes becslések szerint klienseik száma évente összesen körülbelül 350-re tehető. Közülük a leghíresebb és egyben a leghírhedtebb az 1998 óta működő Dignitas. A klinikát, amely valódi eutanáziaturizmust bonyolít le, többször vádolták meg azzal, hogy kizárólag üzleti alapon működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.