Kérdéses küldetésben

Jotischky László
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai külügyminiszter érkezését természetesen izgatott találgatás fogadta a brit médiában. Noha Musza Kusza csak szerdán délután érkezett magánrepülőgépén Tunéziából egy angol katonai repülőtérre, néhány órával később már részletesen tárgyalták jövetelét a televíziócsatornák esti műsoraiban.
A miniszterelnökségen és a külügyminisztériumban, legalábbis a nyilvánosság előtt, örömmel könyvelték el a líbiai külügyminiszter átállását. Átállásra vallott az, hogy Musza Kusza kijelentette: megszakított minden kapcsolatot Kadhafi ezredes rendszerével. Ugyanakkor a líbiai diktátor azt állította, hogy ő küldte diplomáciai megbízatással Angliába a minisztert. Egyesek szerint Musza Kusza meglepő angliai feltűnése annyira sokféleképpen értelmezhető, mint hetven éve Rudolf Hess váratlan érkezése Skóciába.
A líbiai külügyminiszter nem közönséges politikus. Hosszú időn át, pontosabban egészen szerda délutánig az ezredes legbizalmasabb belső körébe sorolta mindenki. Jelentős szerepet játszott azokban a tárgyalásokban, amelyek nyomán főnöke feladta nukleáris ambícióit, és fontos szerepe volt másfél évvel ezelőtt al-Megrahinak, a lockerbie-i bombamerénylet elkövetőjének a szabadon bocsátásában. Musza Kusza a rendszer kémhálózatának vezetője is volt.
Míg javában folyik kihallgatása, két kérdés merül fel. Az egyik az, hogy személye nem köthető-e össze a lockerbie-i terrorakció tervezésével és egy korábbi terrortámadással egy francia utasszállító repülőgép ellen. A másik talány, hogy ez az angliai út valóban átállást jelent, vagy a líbiai vezető próbál szorult helyzetéből suba alatt, diplomácia útján kikerülni, és Musza Kusza ennek eszköze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.