Kettős mérce a multiknál

Laboratóriumi vizsgálatok alapján a szlovák fogyasztóvédelmi szövetség azt állítja, hogy a legnagyobb európai élelmiszer-ipari multicégek – ugyanabban a csomagolásban – gyengébb minőségű termékeket árusítanak szűkebb régiónkban, mint az unió fejlett államaiban. Az érintett cégek tagadnak, szerintük a világ minden táján azonos minőségű portékát kínálnak.

Vasvári Éva
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovákiai fogyasztóvédők hat élelmiszergyártó hét tagállamban vásárolt, ugyanazon márkájú árucikkét vizsgálták meg, és megállapították, hogy az azonos csomagolás ellenére ezek minősége jobb nyugaton, mint Szlovákiában – adta tudtul nemrég a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Milos Lauko, a Szlovákiai Fogyasztók Szövetségének elnöke szerint több nemzetközi cég is megkülönbözteti az egyes államokba szánt élelmiszereket, ezért ezek minősége is eltérő. Elsősorban az új uniós tagállamokba szánt cikkek a gyengébbek; az még soha sem fordult elő, hogy a német vagy az osztrák piacra szánt áruk lettek volna a rosszabb minőségűek. A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy a megvizsgált termékek közül csak a Milka csokoládénál tapasztaltak egyenletes minőséget, míg az ellenpéldát az egyébként külföldön is gyártott Kotányi fűszerek jelentik: a magyar, a szlovák és az osztrák fogyasztásra szánt készítmények teljességgel eltértek a bolgár mintától. A vizsgálatokba üdítőitalt, édes paprikát, szemes és őrölt kávét is bevontak; a mintákat Pozsonyból, Berlinből, Hamburgból, Bécsből, Krakkóból, Brünnből, Budapestről, Aradról és Szófiából szerezték be; a teszteket szlovák hatóságok felügyelték.
A vizsgálatok következtetéseit az érintettek visszautasítják. Mint az Euractiv.com hírül adja, a Kotányi képviseletében a minőségbiztosításért felelős Elisabeth Voltmer elmondta: egységes szabványuk van, és ennek minden terméknek meg kell felelnie. A Coca-Cola részéről Szabó Ibolya leszögezte: üdítőik – az immár 125 éve használt receptjük alapján – ugyanolyan magas minőségűek szerte Európában és az egész világon.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jogi vezetője, Krajcsik Szilvia lapunk kérdésére elmondta: az egyesület mindig is arra biztatta és biztatja a fogyasztókat, hogy kellő körültekintéssel és tudatosan vásároljanak. Noha jelen esetben a szóban forgó, Magyarországon piacra szánt termékek az egészségre nem ártalmasak, ám ha a fogyasztó nem elégedett egy termék vagy szolgáltatás minőségével, akkor jár el helyesen, ha kifogásait jelzi a kereskedőnek. Természetesen a hatóságoknak is megvan a dolguk és a felelősségük: minél több vizsgálatot kell végezniük, és a legkisebb gyanú esetén is fel kell tárni a szabálytalanságokat, komoly szankciókat alkalmazva. Emellett a nyilvánosság ereje is óriási: egyfelől visszatartó erő, másfelől a fogyasztók széles körű tájékoztatását szolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.