Kevesen álmodnak lakásról

Hírösszefoglaló
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-két éven belül a lakosságnak alig több mint ötöde szeretne lakást venni, építeni vagy cserélni – áll a Fundamenta és a Trend-Budapest piackutató friss felmérésében. A legnépszerűbb beruházási forma az energiatakarékos felújítás: a megkérdezettek 14 százaléka ebbe fektetné pénzét, míg a nyilatkozók hét százaléka vásárolna házat vagy lakást, huszaduk bővítene, s mindössze minden ötvenedik válaszadó vágna bele építkezésbe. Míg a fővárosban csak a megkérdezettek ötöde vágna bele bármiféle lakáscélú beruházásba, addig vidéken minden negyedik válaszadó vállalkozna erre. Jellemző, hogy a beruházásra vállalkozóknak csaknem a háromnegyede alacsony összegben, alig hárommillió forintban gondolkodik, 17 százaléknyian vannak, akik közepes öszszeget engednének meg maguknak, s a válaszadóknak alig a tizede mer tízmillió forintnál nagyobb beruházásra gondolni.
A válság hozadéka, hogy a lakásvásárlásra, -cserére készülőknek alig harmada akarja beruházását hitelből finanszírozni. Jelentősen csökkent a finanszírozásban a hitel aránya is: a többség a vételár felénél kisebb összeget venne föl, azaz növekszik az önerő aránya. Ma már odafigyelnek az emberek a havi törlesztőrészletekre is: a megkérdezettek 54 százaléka 40–80 ezer forintos havi részletet vállalna el, efölötti összegben mindössze minden századik ember gondolkodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.