Ki fizeti a különadót?

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint találgatás Róna Péter közgazdász azon állítása, hogy a kormány különalkut kötött a bankokkal az ügyfelek kárára. A Magyar Bankszövetség szintén tagadja a vádat. Az ingatlanforgalmazók szerint megéri késedelembe esni a hiteltörlesztéssel, ha a kormány kamatkedvezményt ad a bedőlt lakások megvásárlóinak.

Csécsi László
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten a kormány elé kerülhet az adósmentő csomag. A bankok vállalják át az adósoktól a bedőlt ingatlan eladása után maradó adósságot, ha az ügyfél anyagi helyzete ezt szükségessé teszi, és egy erről szóló megállapodást is sikerül tető alá hozni – közölte tegnap az MTI-vel Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségének a tagja. – A megoldás ugyanakkor még nem végleges, a részletei még kidolgozatlanok – tette hozzá Gyuris. A távirati iroda információi szerint akár már jövő héten tárgyalhat a kormány az adósmentő csomagról.


Találgatásnak nevezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Róna Péter közgazdász azon kijelentését, miszerint a kormány megegyezett a pénzintézetekkel, hogy lehetővé teszi a számukra a különadó behajtását a lakosságtól. A tárca lapunkkal közölte: nem kíván reagálni erre a feltételezésre. A Magyar Bankszövetséget szintén megkérdeztük Róna Péter állításairól, Müller János szóvivő pedig közölte: semmiféle háttérmegállapodást nem kötöttek a kormánnyal.
Róna Péter a Klubrádióban beszélt arról, hogy szerinte a bankok egyfajta rejtett kompenzációként kapták a kormánytól azt a lehetőséget, hogy az ügyfeleikkel azt tehetnek, amit akarnak. Ezt a verziót támasztja alá a közgazdász szerint az is, hogy amikor 13 nagyvállalat panaszt emelt a különadók miatt, a bankok nem vettek részt a panaszkodásban. – A gazdagok még állami támogatást is kapnak ahhoz, hogy megvegyék a szegények, fizetésképtelenné vált lakáshitelesek lakását – mondta Róna Péter.
Az az elképzelés, hogy a bedőlt ingatlanok megvásárlásához kamattámogatott hitelt nyújtson a kormány a magánszemélyek számára a gazdasági tárca egy nemrégiben megjelent szakmai anyagában szerepelt. Az indokolásban az áll, hogy mivel jelenleg az emberek többségének nincs elég készpénze ezen ingatlanok megvételéhez, lehetővé kell tenni, hogy olcsó hitelhez jussanak. A tárca szerint egy ilyen lépés fellendítené a stagnáló ingatlanpiacot, és lehetővé tenné, hogy ne nyomott áron találjanak gazdára a bedőlt lakások.
Ez az elképzelés azonban az ingatlanforgalmazók tetszését nem nyerte el. Az Otthon Centrum szerint ha a kedvezményes hitelek csak azok számára lesznek elérhetők, akik lakáshitellel késedelembe esett adós ingatlanát vásárolják meg, hátrányba kerülnek azok a lakáshitelüket rendesen fizető tulajdonosok, akik törlesztési nehézségeik miatt el szeretnék adni ingatlanjaikat. Mivel a rendesen törlesztő ügyfelek lakásainak megvásárlásához nem kapnak kedvezményes hitelt a vevők, ezek nehezebben találnak majd gazdára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.