Kiképzik a líbiai felkelőket

Munkatársainktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai és egyiptomi kommandósok képezik ki a líbiai felkelőket egy kelet-líbiai titkos gyakorlótéren – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A híradás szerint a felkelőket a legkorszerűbb, hőérzékelővel ellátott rakéták kezelésére oktatják, amelyek a minap érkeztek Egyiptomból – jelentették vasárnap hírügynökségek. A Focus német magazin azt írta legfrissebb számában német és más nyugati hírszerző szolgálatokra hivatkozva, hogy Irán és Egyiptom járművekkel, illetve fegyverekkel támogatja a Kadhafi-rezsim ellen harcoló líbiai felkelőket. Az al-Dzsazíra csütörtökön arról is hírt adott, hogy állítólag izraeli fegyvereket és muníciót találtak Kadhafi katonáinál Miszrátánál.
A városért elkeseredett harc folyik, a hadsereg harckocsikból és tüzérségi fegyverekkel lövi a várost – közölte szombaton a védők egyik szóvivője a francia hírügynökséggel. Szombaton a NATO egyetlenegy légitámadást sem hajtott végre az ostromló hadsereg ellen, pedig gépei átrepültek a város felett – mondta a szóvivő. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mike Mullen admirális közölte, április 2. után az Egyesült Államok harci gépei csak akkor vesznek részt katonai műveletekben, ha erre külön felkérik őket.
Az amerikai döntést a szombatról vasárnapra nagymértékben lecsökkent aktivitás is alátámasztotta – jelentette tudósítónk, Zord Gábor László Avianóból. Míg szombaton mintegy 40 bevetésre indultak az észak-olaszországi támaszpontról az amerikai harci gépek, addig vasárnap csak alig néhány emelkedett a levegőbe. Az amerikai hadvezetés döntése értelmében csak a légvédelem elnyomására, zavarására, valamint az esetleg bajba kerülő szövetséges pilóták kimentésére irányuló repüléseket hajtják végre, a többi feladatot immár a NATO légierejének kell megoldania. Úgy tűnik, ezzel véget ért az a mintegy kéthetes időszak, amely során az amerikai légierő bombázta a Kadhafi-rezsim célpontjait.
Este Athénba érkezett a líbiai kormány megbízottja egyelőre ismeretlen tartalmú üzenettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.