Kínából is jönnek hamis növényvédők

Dénes Zoltán
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hamisított növényvédő szerek az emberi egészségre, a természetre és a gazdálkodás biztonságára – hívta fel a figyelmet Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón szólalt fel, amelyen bejelentették, hogy több szakmai szervezet és a hatóság is összefogott, hogy visszaszorítsák az illegális növényvédő szerek hazai forgalmát. Az elmúlt években a szántóföldi és kertészeti növénytermesztők több problémával szembesültek, esetenként azért, mert illegális növényvédő szerek kerültek forgalomba; több hamis szállítmányt is sikerült lefoglalni. Kárpátiné Győrffy Katalin, a Növényorvosi Kamara elnöke elmondta: hazánkban a növényvédő kemikáliák forgalma éves szinten eléri az 55-60 milliárd forintot, becslések szerint az illegális szerek forgalma ennek mintegy 2 százaléka. Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese arról számolt be, hogy évente tíz esetre szoktak fényt deríteni. Figyelembe véve az unió 5-7 százalékos átlagát és a keleti szomszédainknál tapasztalható 20 százalék feletti hamisítást, a hazai kétszázalékos arány nem kimagasló. Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal őrnagya elmondta: az illegális növényvédő szerek általában Kínából kerülnek Magyarországra, hazánkat egyébként inkább tranzitországnak tekintik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.