Kisebb botrány az RMDSZ-ülésen

Kivonultak az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hét végi, Kolozsváron rendezett üléséről Magyarország Romániában szolgálatot teljesítő diplomatái a szövetség egyik politikusának a magyar kormányt bíráló, gunyoros beszéde miatt.

Tudósítónktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb botrány fűszerezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) belső döntéshozó szervének szombati tanácskozását. A kincsesvárosban tartott gyűlésen Lakatos Péter parlamenti képviselő fiktív WikiLeaks-kiszivárogtatásba csomagolva bírálta az Orbán-kormányt, azt ecsetelve, mit tartalmazhatnak az oknyomozó portál által 2020-ban az Egyesült Államok budapesti és bukaresti nagykövetségének jelentései alapján nyilvánosságra hozandó dossziéi Orbán Viktor kormányfőnek a határon túli magyarokhoz intézett március 15-i üzenete, illetve a miniszterelnöknek tulajdonított kijelentések nyomán kirobbant bukaresti politikai vita kapcsán. Lakatos szerint „gyorsabban és simábban megoldódott volna a magyar nemzeti ünneppel kapcsolatos botrány, ha a magyar kormány hazahívja nagykövetét, és nem hagyja, hogy az a képviselőház külügyi bizottságbeli meghallgatásán belebonyolódjon felesége idézeteinek magyarázgatásába”. Mint ismeretes, a román ellenzéki pártok az Agerpres állami hírügynökség téves tudósítása alapján összekeverték Füzes Oszkár bukaresti nagykövet felesége, Bajtai Erzsébet saját ünnepi hozzászólását Orbán Viktor üzenetével. A kijelentés után Füzes Oszkár, Szilágyi Mátyás kolozsvári és Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul testületileg kivonult az SZKT üléséről. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kérdésünkre úgy kommentálta a történteket: Lakatos „ironikus, parodizáló kijelentésére diplomatának nem kell megsértődnie”, és a felszólalás nem az RMDSZ, hanem a bihari honatya álláspontját képviseli. Kelemen szerint a történtek nem befolyásolják a szövetség és a magyar kormány viszonyát. Az ülésen egyébként többen bírálták Tőkés László EP-alelnököt amiért „feljelentette” az RMDSZ-t a határon túli szervezeteknek nyújtott magyar állami támogatások ügyében Budai Gyula elszámoltatási biztosnál, továbbá sokan követelték, a szövetség vonuljon ki a román kormánykoalícióból. Az RMDSZ politikai alelnöke a Fideszt többször bíráló Borbély László környezetvédelmi miniszter, főtitkára Kovács Péter eddigi alelnök lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.