Kisebbségben maradtak Ficóék

Neszméri Sándor
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghiúsult a szlovák parlament rendkívüli ülése, amelyet a Robert Fico vezette Irány–Szociáldemokrácia parlamenti frakciója kezdeményezett a múlt héten. A legnagyobb ellenzéki párt parlamenti határozatban szerette volna elutasítani Orbán Viktor – Marek Madaric pártalelnök megfogalmazása szerint – „határrevíziós politikáját” és kötelezni a szlovák kormányt arra, hogy „a kialakult veszélyes helyzetről” nemzetközi szinten kezdjen tárgyalásokat. Richard Sulík házelnök tegnapra összehívta a parlamentet, ám a kormánykoalíciós pártok képviselői nem szavazták meg az említett egyetlen napirendi pontot.
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke viszont közölte, hogy pártja aláírásgyűjtést kezdett egy népszavazás kiírásáért a szlovák nyelv védelmében. Az SNS vezetője szerint az emberek ezzel eldönthetnék, hogy „Szlovákiában a hivatalos kapcsolatokban az egyetlen és kizárólagosan használható nyelv a szlovák, a kisebbségi nyelveket csak személyes kapcsolattartásban szabad használni”. A nemzetiek így tiltakoznak az ellen, hogy a szlovák parlament kedden részletes vitára bocsátotta a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosító javaslatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.