Koncert a békéről és a hálaadásról

Vakulya Eszter
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokolay Sándor szerdán ünnepelte nyolcvanadik születésnapját; önmagában is beszédes, hogy ezt a lehetőséget öntömjénezés helyett egy templomi hangversennyel hálaadásra használta fel. Identitásának meghatározó eleme a hit és a hazaszeretet. Minden műve, különösen a mostani alkalomra nemrégiben íródott három kamaradarab vallomás arról, ahogy az alkotóművész látja a világ folyását, benne saját sorsát, s az egyetlen kiutat a bajokból: azt a mennyei békét, amelyhez csakis a megtisztuláson keresztül vezet az út.
Talán ez is az oka, hogy a koncert utolsó szavai a „Dona nobis pacem!” voltak. A három új mű, a Kamarakantáta Isten szeretetéről, az Erdélyi Zsuzsanna ihlette Tamás Menyhért-versre komponált Ima-Asszony, valamint az Ároni áldás egyértelműen a Tomkins Énekegyüttesnek íródott – nem véletlenül. A záródarab, az 1987-ben bemutatott Missa Pannonica is a velük való közös munka gyümölcse.
Szokolay úgy kezeli az énekhangot, hogy le sem tagadhatja tarhosi múltját. Palestrinában és újkori magyar követőjében, Kodályban láthatjuk közvetlen elődeit, azt a fajta kóruskezelést, amely tökéletesen igazodik az énekhang fizikai és akusztikai sajátosságaihoz. A három mű egyfajta laza egység, hiszen a hangszerelése – vonós oktett kíséri a vegyes kart, a mezzoszoprán és a baritonénekest – összeköti őket. Szokolay dirigálta az első két darabot – a többit Dobra János, a Tomkins művészeti vezetője –, hangsúlyozva az előadók és a szerző közti összhangot. A kórus árnyalt hangszíne mellett kiemelést érdemelnek Horváth Mária szólói, az Ároni áldás szólistája, Ambrus Ákos pedig a bariton hangfekvés szépségét, testességét, az embert megjelenítő tulajdonságát hangsúlyozta. Az Ars Longa Kamarazenekar jól igazodott az énekszólamot előtérbe helyező szituációkhoz, a hangszerek is éneklő mivoltukkal illeszkedtek a szólamokba.
A Kriza-gyűjtésből származó, erdélyi téma ihlette 1988-as Musica Transyilvanica orgonavariációi követték az új műveket Teleki Miklós előadásában, a sort pedig az erőteljes hatású, olykor 12 szólamú kórusmű, a Missa Pannonica zárta.
A zeneszerzőt a koncerten Orbán Viktor és Lévai Anikó levélben, Korzenszky Richárd személyesen köszöntötte, csütörtökön pedig Réthelyi Miklós miniszter gratulált Szokolay Sándornak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban nyolcvanadik születésnapja alkalmából.
(Szokolay 80. Belvárosi Szent Mihály-templom, március 30.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.