Konzultációk sora következik

Újabb és újabb konzultációk lesznek annak érdekében, hogy a magyar választók a demokráciát ne csak négyévente leadott voksként éljék meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV Péntek 8 című tegnapi műsorában.

Szilágyi Richárd
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán az alkotmányozás kapcsán beszélt arról, hogy kifejezetten nagy értéknek tartja a nemzeti konzultációt, amit éppen ezért folytatni akarnak. Az új alaptörvény tervezetét érintő kérdőívek tartalmáról azt mondta, hogy azok nagyon fontos területeket érintetteket, és megteremtették a valódi részvétel nyílt lehetőségét az alkotmányozás folyamatában. A miniszterelnök megerősítette, hogy az ön- és tulajdonvédelemhez való jog biztosan szélesedni fog az alaptörvény elfogadása után: – A jövőben nem előzheti meg a bűnöző jogai a sértettét – tette hozzá. A határokon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban azt mondta, ennek biztosításával gyakorlatilag megszűnik majd a „határon túli magyarok” fogalma is. A kormányfő beszélt arról is, mélyebb elemzés készül azzal kapcsolatban, hogy az emberek miért utasították el a gyermekek után járó szavazati jogot. Orbán személyes meggyőződése, hogy a választójog korhatárát nem érdemes 18 év alá csökkenteni.
– Aki a köztársaságot hiányolja az minimum tájékozatlan vagy rosszindulatú – mondta Orbán azzal kapcsolatban, hogy még a ’49-es kommunista alkotmány is Magyarországnak hívta hazánkat. A miniszterelnök a hatályos alkotmányról azt mondta, hogy az nem demokratikus: – Nem védett meg bennünket, mondhatnám azt is, hogy kilopták a szemünket – tette hozzá. Az Alkotmánybíróság jogkörének tavalyi korlátozásával kapcsolatban azt mondta, amíg nem kerül ötven százalék alá az államadósság, addig Magyarország nincs biztonságban, ezért a korlátozást is indokolt addig fenntartani.
– Meglepődtem volna, ha Gyurcsány Ferencnek tetszett volna az új alaptörvény tervezete – fogalmazott Orbán Viktor.
Az „elmúlt nyolc évben kivéreztetett” önkormányzatok adósságállománya kapcsán elárulta, hogy komoly szakmai viták vannak ezzel kapcsolatban a Fideszen belül. – Valamifajta adósságrendezést kell közösen, a kormány és az önkormányzatok részvételével kialakítanunk – mondta a miniszterelnök. Szerinte szigorítani kell az önkormányzati gazdálkodás rendszerét. A tavalyi év központi költségvetési hiánya 4,2 százalék körül alakul az önkormányzatok hiánya nagyobb lett a vártnál, „de ne kárhoztassuk az önkormányzatokat ezért, mert nem jószántukból futott el a hiány, nem nemtörődömség vagy trehányság az oka ennek, hanem az, hogy az előző nyolc évben kivéreztették az önkormányzatokat”. Új korszaknak kell kezdődnie a helyhatóságok gazdálkodásában: inkább lássanak el kevesebb feladatot, de azt lássák is el, az állam pedig vegyen vissza néhány feladatot – fejtette ki a kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.