Koreográfiák New York-tól Finnországig

A ma kezdődő Budapest Táncfesztivál egyik fő attrakciója a Shen Wei Dance társulatának előadása lesz. A kilencnapos mustrán elsősorban a hazai kortárs táncművészet képviselői mutatkoznak be, de a nemzetközi palettáról is sikerült néhány nevet megnyernie a Nemzeti Táncszínháznak erre az alkalomra. A fesztivál alatt a táncszínház Refektóriumában a The Forsythe Company videóinstallációi peregnek majd.

Makrai Sonja
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Modern tánc, balett, kortárs technikákat ötvöző előadások, szakmai konferenciák, kiállítások egyaránt szerepelnek a Budapest Táncfesztivál programjában. A Nemzeti Táncszínház célja, hogy ezzel a rendezvénnyel próbáljon képet adni arról, hol is tart jelenleg a hazai táncművészet, mennyire releváns a nemzetközi tendenciákhoz képest.
A szervezők tényleg megpróbáltak széles képet festeni a hazai helyzetről. Így mutatkozhat be Barta Dóra társulata, Fodor Zoltán együttese, az Inversedance, a tavalyi Lábán Rudolf-díjas Duda Éva, a Frenák Pál Társulat, a Honvéd Táncszínház, a Győri Balett és a Budapest Táncszínház.
Külföldről érkezik a New York-i székhelyű Shen Wei Dance Arts, akik szoborszerű, végtelenül elegáns és letisztult stílusukkal 2008-ban már megnyerték maguknak a közönséget, és nem mellesleg Shen Wei, a társulat vezetője készítette a pekingi olimpia nyitóünnepségének koreográfiáját is. Jyrki Karttunen munkája a hetvenes évek diszkóvilágát idézi hol humorosan, hol ironikusan, máskor lágy melankóliával. Álomszerű etűddel érkezik a fővárosba a Susanna Leinonen Company, de a sorból Tommi Kitti sem maradhat ki. Kitti táncolt a Cullberg Balettnél, tagja volt a Finn Nemzeti Balettnak, illetve a Raatikko Táncszínháznak is. A fesztivál programjában a finn táncvirtuóz négy szereplőre komponált csendéletét láthatja majd a magyar közönség.
A fesztivál zárásaként, amit hagyományosan mindig a tánc világnapjához (április 29.) igazítanak, a Művészetek Palotájában rendez nagyszabású gálát a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége. Jövő pénteken fellép majd a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Duda Éva Társulat, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, de ezen a gálán adják át a szövetség szakma elismeréseit, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjat és az Imre Zoltán-díjat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.