Közel a megoldás Elefántcsontparton

Elefántcsontpart fővárosában, Abidjanban az új elnök hívei elfoglalták az államfői rezidenciát. Alain Juppé külügyminiszter megerősítette, hogy tárgyalások folynak Laurent Gbagbo volt elnök megadásáról. Ugyanakkor Moszkva ellenzi az ENSZ-békefenntartók beavatkozását.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama amerikai elnök tegnapi közleményében támogatásáról biztosította a polgári lakosság védelmében fellépő ENSZ-erőket, üdvözölte a nekik nyújtott francia támogatást és ismételten távozásra szólította fel a tavalyi elnökválasztást elvesztő Laurent Gbagbót. Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki az Elefántcsontparton kialakult biztonsági állapotok miatt, s rámutatott, hogy az erőszakot el lehetett volna kerülni, ha Gbagbo tiszteletben tartotta volna a választások eredményét. „Az erőszak megfékezése és a további vérontás megelőzése érdekében Gbagbo volt elnöknek azonnal le kell mondania, és fel kell szólítania a mellette harcolókat, hogy tegyék le a fegyvert” – hangsúlyozta nyilatkozatában Barack Obama. Gérard Longuet francia védelmi miniszter tegnapi kijelentése szerint csak órák kérdése az elefántcsontparti válság megoldása. Közben Alain Juppé külügyminiszter megerősítette, hogy tárgyalások folynak Laurent Gbagbo volt elnök megadásáról. „Nagyon közel állunk ahhoz, hogy meggyőzzük a hatalom feladásáról” – mondta a francia diplomácia vezetője.
Abidjanban az új elnök hívei elfoglalták az államfői rezidenciát, de Gbagbo, valamint a családja és kormányának tagjai még bent vannak: állítólag egy bunkerbe zárkóztak be a pincében. A volt elnök fegyveres erőinek parancsnoka tűzszünetet kért az ENSZ-től, és bejelentette, hogy a lakosok megóvása érdekében egyoldalúan beszüntették a harcot. „Azt követően, hogy a francia erők lőtték néhány állásunkat és a város bizonyos stratégiai pontjait, mi magunk állítottuk le a harcot, és tűzszünetet kértünk az ENSZ-erők főparancsnokságától” – idézte az MTI Philippe Mangou vezérkari főnököt. „Kértük a világszervezetet arra is, hogy biztosítsa: ne legyen boszorkányüldözés” – tette hozzá. Francois Fillon francia kormányfő a nemzetgyűlést tájékoztatva elmondta, hogy két tábornok tárgyal Gbagbo megadásának feltételeiről. A volt elnök szóvivője szerint ennek alapja a megválasztott Alassane Ouattara elismerése és Gbagbo, valamint családtagjai biztonságának a garantálása.
Oroszország sürgős tájékoztatást kért az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy az ENSZ-békefenntartók miért avatkoztak be az elefántcsontparti harcokba – jelentette ki tegnap Moszkvában Szergej Lavrov, s hozzátette, kérdéseikre mindeddig nem érkezett részletes válasz. Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy jelenleg vizsgálják a kérdés jogi oldalát, a moszkvai álláspont szerint a békefenntartókat a mandátumuk semlegességre kötelezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.