Közpénzből parkosított Szilvásy?

Hamis tanúzás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a Budapesti Nyomozó Ügyészségen Szilvásy Györgyöt. Információink szerint az ügy lényege, hogy a politikus Balaton-felvidéki nyaralójába harminc facsemetét ültettek, amiért  nem kellett fizetnie, mert az anyagiakat közpénzből rendezték.

Török László
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a kihallgatásról elmondta, a gyanúsított részletes, érdemi, védekező vallomást tett, tagadta a terhére rótt cselekményt és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Szilvásy György tegnap délután egy óra előtt pár perccel érkezett a Budapesti Nyomozó Ügyészségre védője, Sebes Péter társaságában. A Gyurcsány-kormány titokminisztere két és fél órát töltött az épületben, az ügyről azonban, ami miatt beidézték, érdemben nem nyilatkozott a sajtónak. Úgy tudjuk, a politikust a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó büntetőeljárással összefüggésben rendelték be. Benedeket okirat-hamisítással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az ügyészek szerint ugyanis 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy a saját céljaira rendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki. Információink szerint azóta a nyomozók kiderítették, hogy a szóban forgó harminc facsemete Szilvásy György lesencefalui nyaralójának kertjében áll.
*
A volt titokminiszter a növényekért nem fizetett. Hamis tanúzással valószínűleg azért gyanúsították meg, mert Szilvásyt is kihallgathatták a Benedek elleni eljárásban és rákérdezhettek a szóban forgó facsemetékre is, amellyel összefüggésben ezek szerint olyan nyilatkozatot tett, ami nem felelt meg a valóságnak.
A Magyar Televízió Híradója úgy tudja: a Gyurcsány-kormány titokminisztere a gyanú szerint 2010. július 27-én, a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó nyomozás során tett valótlan tartalmú tanúvallomást. Szilvásy eszerint az ügyészségi nyomozók kérdésére akkor azt mondta, kifizette azt a 30 különleges gesztenyefa-csemetét, amelyet Benedek Fülöp szerzett neki. Az ügyészség szerint viszont Szilvásy azóta sem fizetett értük.
Szilvásy Györgynek egyébként nem ez az egyetlen „gyanús” ügye. Jelenleg is tart az a per, amelynek ő az egyik vádlottja. A volt titokminiszternek az UD Zrt.-ügyben készült titkos lehallgatások anyagainak nyilvánosságra hozatala miatt kell bíróságra járnia, személyes adattal való visszaéléssel vádolják. A perben vádlott még Tóth Károly volt MSZP-s képviselő, s az egykori MDF-ből Dávid Ibolya és Herényi Károly.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.