Különadó: speciális helyzet

Nem vonatkozik az országgyűlési képviselőkre a tavaly novemberben az állami és önkormányzati vezetők végkielégítésére kirótt 98 százalékos különadó – ebben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve az Országgyűlés Hivatala is egyetért.

Munkatársunktól
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvelésük szerint ugyanis a képviselőnek különleges közjogi jogállása van, mivel egy sajátos államjogi jogviszony alapján végzi tevékenységét. Ebben a különleges jogviszonyban egyfelől a képviselő található, másfelől a választópolgárok közössége, nem pedig az Országgyűlés mint munkáltató. A Fidesz a probléma felismerése után jelezte, törvénymódosítást kezdeményez, mert a végkielégítések után fizetendő különadót mindenkinek be kell fizetnie, a képviselőknek is.
A végkielégítések álltak a fókuszban a MÁV korábbi tevékenységét vizsgáló bizottság ülésén is. Kugler Flórián, a társaság volt humánpolitikai vezérigazgató-helyettese elismerte: 51 milliós végkielégítése után tanácsadóként további 15 millió forintot kapott a MÁV-tól. Az ülésen nem jelent meg Mándoki Zoltán, a társaság volt vezérigazgatója.

Továbbiak a 3. és a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.