Kilencedik fordulóján van túl a Halra, magyar! Halra bor! hazai halételeket és borokat népszerűsítő rendezvénysorozat. A múlt pénteki versenynapon ismét kiderült, hogy nehéz a zsűrizésben részt vevők élete, hiszen már az első vendéglőben hétfogásos menüsort kellett elfogyasztaniuk délelőtt fél tízkor. A feladatot a Somló-hegyi Tornai Pincészet remek borai, valamint kiváló magyar pálinkák nehezítették. A bírálóbizottság kora estig egy kistarcsai és négy budapesti étteremben – Nosztalgia, Zila, Öreghalász, Bajai halászcsárda, Arany Kaviár – kóstolt, ami még azzal együtt is embert próbáló mutatvány volt, hogy az Arany Kaviár versenyen kívül, bemutató jelleggel indult. A kiírás szerint ezúttal a legkedveltebb magyar halból, pontyból kellett fogásokat készíteni. Mi sem egyszerűbb, gondolná az átlagos háziasszony, majd paprikás lisztbe forgatva kisütné, esetleg halászlének főzné meg a potykát. Ezek sem rossz ételek, de hosszú távon unalmasak. Részben ezért, a változatosság hiánya miatt hazánkban egy ember egy év alatt alig két-három kilogramm halat fogyaszt, ami a világátlag 18 százaléka. Japánban – ahol az egészséges étrend miatt az átlagéletkor jóval magasabb a magyarnál – az egy polgárra jutó halfogyasztás több mint hetven kiló évente. A Halra, magyar! Halra bor! ezen a – magyar – helyzeten szeretne változtatni.
A versenyen indult szakácsok kitettek magukért, a fogások közti beszélgetéskor kiderült, volt olyan séf, aki egy héten át készült a fordulóra. A Zila étterem csapata például többek közt az alábbi étellel próbálta meggyőzni a halértő bírálókat: „Sous-vide pontyfilé haltejes színes paprikás polentával töltve, forró rizlingredukcióban tálalt medvehagymafagylalttal.” Ez olyan jól sikerült, hogy a XVIII. kerületi egység megnyerte a sajtózsűri díját, és továbbjutott a következő fordulóba. A szakmai zsűri a XII. kerületi Bajai halászcsárda falusi konyhát idéző, egyszerűnek tűnő, de rafináltan kifinomult ételsorát találta győztesnek, így ők is továbbjutottak.
A nap végén az egyik séf viccesen megjegyezte, receptet ők kizárólag törzsvendégeknek és csak tíz év után adnak meg. Az érdeklődők kedvéért azonban kivételt tesznek, a versenyen felszolgált, zömében otthon is elkészíthető ételek leírásai felkerülnek a www.halramagyar.hu internetes oldalra.
Itt vannak a legújabb adatok az új ügyeleti rendszerről