Különleges pontyételek mesterfokon

Grimm Balázs
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencedik fordulóján van túl a Halra, magyar! Halra bor! hazai halételeket és borokat népszerűsítő rendezvénysorozat. A múlt pénteki versenynapon ismét kiderült, hogy nehéz a zsűrizésben részt vevők élete, hiszen már az első vendéglőben hétfogásos menüsort kellett elfogyasztaniuk délelőtt fél tízkor. A feladatot a Somló-hegyi Tornai Pincészet remek borai, valamint kiváló magyar pálinkák nehezítették. A bírálóbizottság kora estig egy kistarcsai és négy budapesti étteremben – Nosztalgia, Zila, Öreghalász, Bajai halászcsárda, Arany Kaviár – kóstolt, ami még azzal együtt is embert próbáló mutatvány volt, hogy az Arany Kaviár versenyen kívül, bemutató jelleggel indult. A kiírás szerint ezúttal a legkedveltebb magyar halból, pontyból kellett fogásokat készíteni. Mi sem egyszerűbb, gondolná az átlagos háziasszony, majd paprikás lisztbe forgatva kisütné, esetleg halászlének főzné meg a potykát. Ezek sem rossz ételek, de hosszú távon unalmasak. Részben ezért, a változatosság hiánya miatt hazánkban egy ember egy év alatt alig két-három kilogramm halat fogyaszt, ami a világátlag 18 százaléka. Japánban – ahol az egészséges étrend miatt az átlagéletkor jóval magasabb a magyarnál – az egy polgárra jutó halfogyasztás több mint hetven kiló évente. A Halra, magyar! Halra bor! ezen a – magyar – helyzeten szeretne változtatni.
A versenyen indult szakácsok kitettek magukért, a fogások közti beszélgetéskor kiderült, volt olyan séf, aki egy héten át készült a fordulóra. A Zila étterem csapata például többek közt az alábbi étellel próbálta meggyőzni a halértő bírálókat: „Sous-vide pontyfilé haltejes színes paprikás polentával töltve, forró rizlingredukcióban tálalt medvehagymafagylalttal.” Ez olyan jól sikerült, hogy a XVIII. kerületi egység megnyerte a sajtózsűri díját, és továbbjutott a következő fordulóba. A szakmai zsűri a XII. kerületi Bajai halászcsárda falusi konyhát idéző, egyszerűnek tűnő, de rafináltan kifinomult ételsorát találta győztesnek, így ők is továbbjutottak.
A nap végén az egyik séf viccesen megjegyezte, receptet ők kizárólag törzsvendégeknek és csak tíz év után adnak meg. Az érdeklődők kedvéért azonban kivételt tesznek, a versenyen felszolgált, zömében otthon is elkészíthető ételek leírásai felkerülnek a www.halramagyar.hu internetes oldalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.