Lagymatag érdeklődés

Erősödött tegnap a forint és emelkedett a BUX index is, miközben az INA ügye újabb fordulatokat vett.

Munkatársunktól
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett kismértékben emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 24,06 pontos növekedés után 23 059,77 ponton állapodott meg. A pesti parketten 12,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, a kereskedésben a vezető részvények vegyes teljesítményt nyújtottak. A Richter és a Magyar Telekom javított korábbi pozícióján. A gyógyszergyártó cég részvényeinek árfolyama 2,9 százalékkal erősödött, míg a telekommunikációs vállalatnál 0,3 százalékos drágulást jegyeztek fel. Veszteséggel zárt azonban az OTP és a Mol: a bankpapír 0,9 százalékot gyengült, az olajcég félszázalékos mínuszt könyvelhetett el.
Eközben újabb fejezetekkel bővült a Mol szempontjából nagyon fontos INA-ügy. Ljubo Jurcic, a horvát közgazdasági társaság elnöke, korábbi miniszter például azt mondta tegnap: az INA olajvállalat privatizálása az ország szuverén döntése volt, a külföldi befektető elfogadta a szabályokat, a kondíciókat pedig utólag módosítani nem lenne szerencsés. Mint ismeretes, a Mol 47,26 százalékkal az INA legnagyobb egyedi részvényese, s a magyar cég régóta igyekszik a horvát társaság többségi tulajdonosává válni, ám ez eddig nem sikerült. Ráadásul a horvát miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a kormány szombaton javaslatot terjeszt be a privatizációs törvény módosítására, amelynek értelmében egy tulajdonos nem szerezhetne 49 százaléknál nagyobb részesedést az INA olajvállalatban. Ezzel kapcsolatban Ljubo Jurcic azt mondta: ha 49 százalékban korlátozzuk a részvényesek tulajdoni hányadát, kérdés: így vajon vásárolt-e volna részvényeket a külföldi befektető. Eközben ideiglenes vezetőket neveztek ki az INA-ban. Az igazgatóság elnöke, Áldott Zoltán látja el 30 napig a vezérigazgatói teendőket, a kutatási és termelési igazgatónak ugyanerre az időre Zelimir Sikonját nevezték ki. Mindeközben tovább erősödött tegnap a forint. Az eurót délután négykor 266,3 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 267,17 forint után. A svájci frank árfolyama 205,5 forint a korábbi 205,56 forinttal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.