Látó ujjbegy

Molnár Csaba
2011. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi agy működése önmagában is csodálatos. Bár építőegységei, az idegsejtek viselkedéséről, a rajtuk keresztülhaladó információ továbbításának elektromos alapjairól sokat tudunk, ezek önmagukban nem magyarázzák a teljes agy képességeit. Nem értjük egészében a gondolkodás élettani hátterét. Ennél már csak az csodálatosabb, amikor az agy betegség vagy baleset következtében megsérül, és rögtön hozzákezd a kiesett funkciók visszaszerzéséhez. Az idegsejtek csoportjai addig soha nem látott feladatot kapnak: olyan agyrészekkel kerülnek villámgyorsan idegi kapcsolatba, amelyekhez közük sem volt. Nem meglepő: a gyermekkor minél korábbi szakaszában történt a sérülés, a javítás annál tökéletesebbre sikerülhet. Gyakran olyan hatékony a reparáció, hogy az illetőről senki sem mondaná meg: agyának akár nagy része roncsolódott. Az idegtudomány e lenyűgöző jelenségeiről, szakszóval a neuroplaszticitásról szól Norman Doidge pszichiáter könyve, amelynek magyar címe A változó agy, de angol eredeti címe sokkal kifejezőbb: Az önmagát megváltoztató agy.
A szerző részben saját praxisából merít, részben a szakirodalomból ismert eseteken keresztül mutatja be, hogy a neuroplaszticitás milyen elképesztő mértékű lehet. Egyik beszélgetőtársa Michelle, aki huszonkilenc éves, átlagos fiatal nőnek tűnik kívülről. Csakhogy Michelle-nek fél agya van. Az orvosok a fejüket vakarják az eset láttán, azt valószínűsítik, hogy magzati korában az elégtelen vérellátás következtében bal agyféltekéje nem is indult fejlődésnek. A nő jobb féltekéje átvette a bal funkcióit, például a nyelvi képességeket, a beszéd irányítását, illetve a jobb oldali végtagok mozgatását. Normális életet képes élni, mindöszsze kisebb fogyatékosságai vannak: könnyen eltéved ismeretlen helyeken, az absztrakt fogalmakat nehezebben érti, jobb oldali végtagjai kissé visszamaradottak, és idegesen nehézséget okoz neki a beszéd. Doidge Michelle-lel beszélgetve azon morfondírozik, vajon hány ember élheti le mit sem sejtve fél aggyal az életét, mert soha nem röntgenezték meg a koponyáját.
A neuroplaszticitás azonban korántsem csak a csecsemőkre jellemző. A felnőttek is képesek agyuk felépítését megváltoztatni, bár nekik lassabban és nehezebben megy ez. Szép példa erre a vak emberek Braille-írás-tanulása. Az olvasás agyuk számára kettős feladat: irányítania kell az olvasó ujj izmait, és föl kell dolgoznia az ujjbegyből érkező tapintott jelzéseket. Amerikában a vakok két évig tanulnak Braille-t olvasni, minden hétköznap napi három órában. Agyuk elektromos aktivitásának vizsgálatával a neurológusok arra derítettek fényt, hogy a gyakorlás közben jelentősen megváltozik agyuk működése. Az olvasó ujj izmait irányító idegsejtcsoport mérete jelentősen megnő a másik kéz azonos ujját vezérlő agyrészhez képest, tehát egyre több neuron kapcsolódik be a feladat ellátásába. Ezzel egy időben a tapintásuk is kifinomultabbá válik. Minthogy olvasás közben az ujjbegyükön keresztül annyi információ jut az agyukba, amennyi nem is összemérhető az átlaggal, agyuk tapintásérzékelő részének segítség után kell néznie. E segítséget pedig a látásvesztés után dolog nélkül maradt látókéreg idegsejtjeitől kapják meg. Bizonyos értelemben tehát a vakok hasonlóan „látják” a leírt betűket, mint a látók. Mindez azt okozza, hogy ha kísérletes módszerekkel időlegesen blokkolják a vakok látókérgének működését, nem tudnak olvasni, esetenként érzéketlenné válik az olvasó ujjuk. Eközben a látók látókérgének kikapcsolása semmilyen hatással nem volt a tapintásukra.
A változó agy mindenki számára tartogat új és izgalmas ismereteket, legyen az érdeklődő laikus vagy idegtudománnyal foglalkozó kutató.
(Norman Doidge: A változó agy – Elképesztő történetek az agykutatás élvonalából. Park Könyvkiadó, Budapest, 2011. Ára: 3900 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.