Leminősített hazai bankok

Hírösszefoglaló
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét magyar bank osztályzatait rontotta le tegnap a Moody’s Investors Service. – A nemzetközi hitelminősítő a londoni bejelentés szerint a K&H Bank, a Budapest Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB Bank önálló pénzügyierő-osztályzatait, ebből következően pedig betéti és adósbesorolásaikat is visszaminősítette – értesült a távirati iroda. A Moody’s az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank esetében a forintbetéti osztályzatokat, illetve külön az OTP Bank esetében a devizaadósi besorolást is rontotta.
Indoklásában a hitelminősítő a bankok magas devizakinnlevőségét emelte ki, felidézve, hogy a teljes hitelállomány hetven százaléka külföldi fizetőeszközben van. Ráadásul sok hitelfelvevő védtelen a devizakockázatokkal szemben, ezért a pénzintézetek is sebezhetők. Akár egy jelentősebb forintleértékelődés, akár a devizák kamatának megemelkedése nehéz helyzetbe sodorhatja őket. A Moody’s szerint a kilakoltatási moratórium tovább gyengíti az adósok törlesztési fegyelmét.
Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a Moody’s Investors Service döntésében az is szerepet játszhatott, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban megjelent egyik dokumentumában szóba került, hogy esetleg újra engedélyezheti a kormány a bankoknak az euróalapú lakáshitelek nyújtását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.