Lepontozott írek, reformáló görögök

Hírösszefoglaló
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamatcsökkentést harcolnának ki maguknak az írek: azt szeretnék elérni, hogy hitelezőik – az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) – csökkentsék az Írországnak adott pénzügyi mentőcsomag után fizetendő költségeket. A kamatok mérséklésére jó esély mutatkozik, mert az EU és az IMF szakértői tegnap megdicsérték a hitelkövetelményeket eddig megfelelően teljesítő Dublint.
Kritikusabb hangot ütött meg viszont a Moody’s Investors Service, a hitelminősítő ugyanis tegnap egyszerre két fokozattal – a befektetésre ajánlott sáv legalsó szintjére – süllyesztette Írország államadós-kockázati besorolását. A cég azzal indokolta döntését, hogy a gazdasági nehézségek és a bankrendszer problémái miatt minden valószínűség szerint a közeljövőben tovább gyengül az ír kormány pénzügyi ereje. A Moody’s egyébként az új ír besorolásra is – a további leminősítés lehetőségét magában hordozó – negatív kilátást fogalmazott meg, így Írország kisvártatva akár a bóvli kategóriában találhatja magát.
Az euróval fizető országok közül bóvlinak jelenleg egyedül – a korábban szintén megsegített – Görögország számít. Pénzügyi nehézségei rendezésére a dél-európai állam tegnap középtávú költségvetési reformcsomagot jelentett be. Ennek ellenére Londonban abszolút rekordon áll törlesztőbiztosítási díjszabása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.