Levélváltás a zenekar támogatásáról

Tölgyesi Gábor
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapjuk március 25-i számában Jó idők, rossz idők című írásában Tölgyesi Gábor valótlant állít, amikor ezt írja: „A Budapesti Fesztiválzenekar dotációjának 20 százalékos csökkentését demagógia azzal magyarázni, hogy e lépés Fischer Iván karmester kormányt bíráló nyilatkozataira adott válasz. Amit a zenekar megkap, a maradék 1,8 milliárd forint sem kevés pénz hazai viszonylatban.” Az igazság ezzel szemben az, hogy a fesztiválzenekar tavaly 1,02 milliárd forint támogatást kapott a kulturális kormányzattól és a fővárostól összesen. Ez 2011-ben 839 millió forintra csökken. Gondolom, Tölgyesi úr a fesztiválzenekar közpénztámogatását a Nemzeti Filharmonikus Zenekaréval keverte össze, amely az idén 350 millió forinttal nő, és valóban eléri az 1,8 milliárd forintot.

Üdvözlettel:
Körner Tamás igazgató,
Budapesti Fesztiválzenekar

Valóban félreérthető, pontatlan a Körner Tamás igazgató úr által kifogásolt mondat. Ám legutóbb éppen az őt megszólaltató Népszava írta meg február 17-én: az állami, önkormányzati támogatásnak, továbbá más bevételeinek köszönhetően a fesztiválzenekar éves költségvetése mintegy kétmilliárd forint. Ezt Körner úr telefonon lapunknak is megerősítette. Meglehet, hiba volt ebből az összegből kivonni a főváros és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 175 millió forintos támogatáscsökkentését. A Nemzeti Filharmonikusok – a zenekar, az énekkar és a kottatár – állami támogatását a 2003-as szintre, mintegy 1,7 milliárdra állították most vissza: kiemelt nemzeti intézmény, 214 munkavállalót foglalkoztat, számos közfeladatot is ellát. E két zenekart álmomban sem keverném össze.

Tölgyesi Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.