Lezárul az elszámolás

Április 13-ig szeretné lezárni a Főgáz a volt EMFESZ-ügyfelekkel az elszámolásokat – mondta tegnap újságírók előtt Koncz László, a társaság vezérigazgatója. Közben az EMFESZ fellebbezett a cég 2009-es eladását jogszerűtlenné nyilvánító bírósági döntés ellen.

Dékány Lóránt
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 1-jéig mintegy 40 százalékkal fog nőni a földgáz beszerzési díja, ha tartósan fennmarad a mostani, hordónként több mint 100 dolláros olajár – közölte tegnap Koncz László, a Főgáz vezérigazgatója az Energiainfo sajtóklub-beszélgetésén. Ez nem érinti túlzottan az egyetemes ellátásban részt vevő lakossági fogyasztókat, hiszen számukra a beszerzési árat rendelet szabályozza. Koncz László nem számít a kintlevőségek csökkentésére amiatt, hogy a számlák fizetési haladéka kilencvenről hatvan napra csökkent. Aki hatvan nap alatt nem fizette be a pénzt, az kilencven nap alatt sem tudta – mutatott rá. A vezérigazgató reményei szerint április 13-án le tudják zárni az EMFESZ Kft. korábbi ügyfeleivel az elszámolást. Ekkor szűnik meg a gázszolgáltató engedélyének felfüggesztése, s mivel a kft. nem tudta felmutatni három hónap alatt a kellő biztosítékokat, azt el is veszti. Ezután a volt EMFESZ-fogyasztók ismét az egyetemes ellátás rendszerébe kerülnek át. Az érintettek ezután a Főgáz és Tigáz területén választhatnak, hogy maradnak-e a korábban kijelölt szolgáltatónál, vagy áttérnek a területileg illetékes ellátóhoz. – A Tigáz által a Főgáz területén átvett 60 ezer fogyasztóból eddig körülbelül ötezren jelezték, hogy visszatérnének hozzánk, míg az általunk a Tigáz területén ellátott 75 ezer háztartásból eddig csaknem 1500-an akartak újra Tigáz-ügyfelekké válni – mondta a fővárosi szolgáltató vezetője. – Jelenleg 8-9 milliárd forint a kintlevőségünk, miközben minimális a tartozásunk – mondta sajtótájékoztatóján Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője. Kijelentette, megfellebbezték a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának döntését, amely kimondta, hogy az a meghatalmazás, mely alapján Góczi 2009-ben az akkori tulajdonos, a Mabofi tudta nélkül eladta a kft.-t, érvénytelen volt. Az ügyvezető szerint azért különös a döntés, mert eddig számos perben vizsgálták, és egyszer sem kifogásolták azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.