Macska-egér harc Hajdúhadházon

Hajdúhadház szinte minden kereszteződésében rendőr állt tegnap azután, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a település elhagyására szólította fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait. Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, az egyesület tagja lapunknak leszögezte, ha a közbiztonság helyreállítása miatt szükséges, akár egy hónapig is Hajdúhadházon maradnak. Közleményében pedig tudatta, feljelentik a rendőri vezetőket a polgárőrök jogainak korlátozása miatt, s lemondásra szólították fel a miniszterelnököt és a belügyminisztert. A település lakói igen, a romák nem fogadták kitörő örömmel a járőröző polgárőröket.

Vona Adrienn
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Macska-egér harcot folytattak tegnap a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a rendőrökkel Hajdúhadházon. Amikor a hatóság épp igazoltatni igyekezett a helyi vasútállomás előtt lézengő polgárőröket, akkor a szervezet tagjai furgonjukba pattantak és elhajtottak. A hatóság így – jobb híján – csak az utcán csellengő fiatalokat vonhatta kérdőre. Pár perccel később azonban, amikor a rendőrök elhagyták a helyszínt, pár polgárőr ismét a vasútállomás környékére érkezett. Mint ismert, a polgárőrök először Gyöngyöspatán, majd Hajdúhadházon járőröztek a közbiztonság javítására hivatkozva.
Rubi Gergely szerint szó sincs arról, hogy félnének a rendőrségtől, bár minden órában legalább egyszer igazoltatják őket. Mint kifejtette, a hatóság azon kívül, hogy elkéri a polgárőrök iratait, semmit nem tehet, hiszen a polgárőrök közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vasútállomás környékén és az élelmiszerboltoknál gyakoriak a lopások, ezért e területen mindig jelen van egy-két polgárőr. Hangsúlyozta, a szervezet segítségét a helyi lakosok azért kérték, mert a rendőrök a településen nem tudják fenntartani a rendet. – Akár egy hónapig is itt maradunk, ha szükséges. Pintér Sándor belügyminiszter pedig vegye tudomásul, hogy itt nem a polgárőrök, hanem ő maga a nemkívánatos személy – fogalmazott Rubi. Leszögezte, az egyesület tagjai nemcsak Hajdúhadházon, hanem Tégláson és Bocskaikertben is felügyelik a rendet.
– A helyi cigányok állandóan inzultálják a lakosságot. Még a kis roma gyerekek is – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő asszony.Sszerinte a roma gyerekek leszorítják az időseket a járdáról. – A lopások, rablások mindennaposak – tette hozzá. – Ha nem most, hanem pár héttel korábban jönnek, láthatták volna, hogy a családi pótlék kiosztása után kik fizetnek tízezressel a kocsmákban – vette át a szót egy hajdúhadházi férfi. Hozzátette, akinek tiszta a lelke és a becsülete, annak nincs félnivalója a polgárőröktől.
– Az én boltomba is jöttek lopni a cigány gyerekek, de ki is osztottam őket. Persze utána az egész roma család kérdőre vont, de amikor az apukának elmagyaráztam, miért csattant el a pofon, azt mondta, ő is megveri a gyereket, mert adott pénzt neki élelmiszerre, mégis másra verte el – magyarázta egy helyi vállalkozó. – Nekünk a telkünket tették tönkre a cigányok. Nemcsak a szőlőt lopták el, de még a kerítést is felszedték. Ilyen helyzetben minden polgárőrnek, segítségnek örül az ember – mondta egy hajdúhadházi fiatalasszony.
Ezután a cigánysorra, az Irinyi József utcára fordulunk. Rengeteg a gyerek, akik az utcán játszanak, míg szüleik beszélgetnek.
– Újságtól jöttek? Nagyon helyes! Írják meg, hogy félünk! Tegnap este itt voltak a polgárőrök. és ha a rendőrök nem állítják meg itt az utca elején őket, ki tudja, mi történt volna – kezdett mondandójába Oláh Miklós. A férfi leszögezi, ha a polgárőrök az utcába jönnek, nem fogják hagyni magukat. – Ki tudja, mit akarnak itt! Milyen jogon járkálnak erre? Lehet, hogy ők is bedobnak majd ide a házamba egy Molotov-koktélt – magyarázta.
– Itt álltak este az ajtónk előtt a polgárőrök, a rendőrök igazoltatása után mentek csak el. Mi bezárkóztunk, de még most is félünk – veszi át a szót egy másik roma férfi, de nevét nem akarja elmondani. – Egy kalap alá vesznek minket, pedig nem mi öltük meg azt a helyi asszonyt, mi is együtt érzünk a családdal – folytatja Lakatos Lászlóné. Az asszony öt hónapja munkanélküli, azelőtt a közmunkából tartotta el családját. – Miért gyűlölnek minket, hiszen mi is elítéljük a gyilkosokat. Sokan azért kényszerülünk lopni, mert nincs munka, és a segélyből nem lehet öt-hat gyereket eltartani – tette hozzá. Alföldi Lakatos Gábor, a helyi cigány kisebbség vezetője úgy vélekedett, Hajdúhadházon a legnagyobb baj az, hogy nincs munkalehetőség, a Jobbik pedig politikai haszonszerzésre akarja felhasználni a településen élők gondjait. Csáfordi Dénes polgármester lapunknak azt mondta, amit a Jobbikhoz közeli egyesület a településen végez, nem más, csak színjáték. – A Jobbikhoz kötődő egyesület miatt a településen fokozott rendőri készültség van, ami több millió forintba kerül az országnak. Ezt az összeget a város fejlesztésére kellett volna inkább fordítani – vélte a városvezető.

előléptették. Törzszászlóssá léptette elő a zászlósként visszavonult Kolompár Lászlót, az Országos Polgárőrszövetség téglási egyesületének elnökhelyettesét az országos rendőrfőkapitány. A férfi két civil társa segítségével elfogott két betörőt a településen, akiket a korábban riasztott rendőrség kiérkezéséig visszatartott. Közben a jobbikos Volner János tegnap egy videofelvétellel igyekezett bizonyítani, a Szebb Jövőért egyesület tagjai is betörőt fogtak Hajdúhadházon. (M. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.