Madridi csúcstalálkozó

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét napon belül négyszer találkozik egymással a spanyol labdarúgás két sztárcsapata, a Real Madrid és a Barcelona; s a Bajnokok Ligája-randevúk, valamint a jövő szerdai Király-kupa-döntő előtt a sort a mai bajnoki el clásico nyitja, amelyet már tegnapi számunkban is felvezettünk. A címvédő és listavezető katalánok nyolcpontos előnnyel állnak a tabella élén a királyi gárda előtt, a rangadó után még hat forduló lesz a Primera Divisiónban, és ha a Real ma nem nyer Madridban, gyakorlatilag semmi esélye sem marad az aranyérem megszerzésére. Bár őszintén szólva az idén látottak alapján a Barca akár el is hullajthatja a három pontot, mert a gyengébb riválisok ellen nem hibázik. Ám Josep Guardiola irányításával még a blancók ellen sem botlott: a 39 éves szakember 2008 nyarán vette át az együttes irányítását, amely azóta a Real Madrid ellen mind az öt találkozóját megnyerte, ezeken tizenhat gólt szerezve, vagyis átlagban több mint hármat. A rangadó két klasszis külön meccséről is szól: a vendégektől az aranylabdás Lionel Messi már 29 gólt szerzett a bajnokságban, a hazaiaktól Cristiano Ronaldo pedig 28 találatnál tart. Messi számára külön motivációt jelenthet, hogy ha betalál, akkor idénybeli 49. gólját szerzi, amivel beállítja Puskás Ferenc rekordját. Messi a Bajnokok Ligájában kilencszer volt eredményes, legutóbb kedden a Sahtar Doneck ellen, a Király-kupában hét gólnál tart, a spanyol Szuper-kupa döntőjének visszavágóján pedig mesterhármast jegyzett a Sevilla ellen. (Puskás az 1959/60-as idényben ért el 49 találatot.)
A hét végén a Premier League csonka fordulójában holnap Arsenal–Liverpool rangadót játszanak (a tabella második helyezettje fogadja a hatodikat), a legnagyobb érdeklődés azonban a bajnokságban éllovas Manchester United és a városi rivális City mai FA-kupa-elődöntőjét övezi. Az MU-nak még megvan az esélye arra, hogy az idén megismételje az 1999-es nagy triplázását, amikor a Bajnokok Ligájában, a Premier League-ben és az FA-kupában is diadalmaskodott.
A Manchester City ugyanakkor harmincöt éve nem nyert egyetlen trófeát sem (1976-ban is csak a Ligakupát hódította el), így a londoni Wembley-stadionban, tehát semleges pályán egyik oldalon sem lesz hiány a motivációban. A másik elődöntőt a Bolton és a Stoke City vasárnap ugyancsak a Wembleyben vívja, és a Bolton Wanderers színeiben Bogdán Ádám minden bizonnyal a kispadon foglal majd helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.