Magántársaságokat támogat a NASA

Az új elképzeléseknek megfelelően négy magáncéget támogat a NASA az űrrepülőgépek utáni időszak járműveinek fejlesztésében. A hivatal csaknem 270 millió dollárt oszt szét az arra érdemesek között.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 269,3 millió dollár (több mint 50 milliárd forint) szétosztásáról döntött helyi idő szerint hétfőn az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA). Miként megírtuk, a hivatal – Barack Obama elnök javaslatának megfelelően – az ebben a hónapban nyugdíjba vonuló űrrepülőgépei helyett magánkézben lévő vállalatokat igyekszik ösztönözni a jövő kereskedelmi űrhajói és rakétái kifejlesztésére. A NASA négy céget, a Blue Origint, a Boeinget, a Sierra Nevada Corporationt és a Space Exploration Technologiest, röviden SpaceX-et támogatja a pénzből – írta a BBC.
A legnagyobb összeget, 92,3 millió dollárt, a Boeing kapja. A gyáróriás régi ügyfele az űrhivatalnak, ugyanis évek óta részt vesz a Nemzetközi Űrállomás építésében. A leginkább a repülőgépeiről ismert houstoni társaság ezúttal a CST–100 kódjelű – hét asztronauta világűrbe juttatására képes – kapszula kifejlesztésére, pontosabban a tervek elkészítésére kapja a pénzt.
A Sierra Nevada Corporation (SNC) már eddig is részesült támogatásban, a louisville-i vállalkozás most 80 millió dollárt kap. A pénzért cserébe az SNC egy űrsiklószerű, hordozórakétáról indítható jármű, a Dream Chaser tervein dolgozik.
A lapunk híradásaiban is gyakran szereplő SpaceX szintén a NASA régi partnere, korábban már kifejlesztette a Dragon teherszállító űrhajót. Az ezt a kozmoszba juttató Falcon 9-es rakétát tavaly decemberben sikeresen próbálták ki. A hawthorne-i vállalkozásnak ezúttal 75 millió jut kilövésmegszakító rendszerének és legénységi szállítókapszulájának fejlesztésére. A kenti Blue Origin 22 millió dollárt kap szintén egy űrhajó, egy kúp alakú személyszállító kifejlesztésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.