Magyar szalámit venne Kína

Dénes Zoltán
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, esély nyílhat arra, hogy Kínában is megjelenjenek a magyar élelmiszerek – közölte lapunk érdeklődésére Czerván György. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár beszámolója szerint pekingi tárgyalásain igen pozitívan viszonyultak a témához a kínai társminisztériumban dolgozó kollégái, ám mint megjegyezte, a hazai élelmiszerek ottani megjelenéséről végül az úgynevezett karanténhivatal dönt majd, mégpedig egy nyolclépcsős eljárás során. Mint mondta, a kínai fél egyértelművé tette, hogy élelmiszerekből önellátásra rendezkednek be, de a választék bővítése érdekében szívesen fogadják a magas feldolgozottságú és kiváló minőségű hústermékeket is. Ilyen árukat – például kolbász, szalámi, sonka – szállítana az a két hazai cég, amelyik már csak a távol-keleti ország hatóságainak zöld jelzésére vár – mondta Czerván György. Hozzátette: az egyeztetéseken szóba kerültek más kapcsolatépítési lehetőségek az állattenyésztés terén, köztük például a szaporítóanyag-export, illetve a vízi szárnyasok, valamint a lovak tenyésztése is. A tárgyalófelek lehetőséget látnak még tudományos együttműködésre a haltenyésztés, a gyümölcstermesztés, illetve a laboratóriumi diagnosztika területén is. Az államtitkár szerint biztatóan alakultak a tárgyalások, hiszen ha csak egy szűk piaci résbe betörnek a hazai termékek, az – Kína méreteinél fogva – Magyarországnak óriási exportlehetőséget jelenthet. Mint mondta, egyértelmű a kínai vidékfejlesztési tárca képviselőinek az együttműködési szándéka, ám a konkrét üzletek létrejötte igazából a karanténhivataltól függ.

Hiányolják a balatoni piacokat. Az osztrák és német turisták meglepődtek, hogy a Balaton partján egyetlen halpiac sincs – derül ki a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. elemzéséből. Horváth Orsolya, a társaság ügyvezető igazgatója emellett igen sajnálatosnak nevezte, hogy alig van olyan hely a magyar tenger partján, ahol biotermékeket vagy őstermelők portékáit árusítanák, pedig ezeket szinte mindegyik német és osztrák turista, de egyre több magyar vendég is keresi. A szakember szerint a turisták számára minden országban komoly látványosságot jelentenek az élelmiszer- és bolhapiacok. A londoni Portobello Roadra és a párizsi bolhapiacra szinte minden magyar turista ellátogat, ha ezekbe a városokba utazik. A Budapestre érkezők pedig szinte biztos, hogy elmennek a vásárcsarnokba. Szinte minden vidéki nagyvárosunkban található hasonló vonzerejű piac, a Balaton partján azonban arányaihoz képest kevés a turistákat is odacsalogató árusítóhely. Horváth Orsolya elmondta: Hévízen nemrég hozták létre az új termelői piacot, de a Balatontól néhány kilométerre lévő Káptalantótiban is van egy hasonló jellegű biopiac, halpiac megnyitását pedig Gyenesdiáson tervezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.