Matolcsy zárolná a 250 milliárdot

Az államadósság csökkentése áll a magyar gazdaságpolitika központjában – hangsúlyozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Ecofin ülésén Gödöllőn, ahol szombaton bejelentette, javaslatot tesz a 250 milliárd forintos stabilitási alap véglegesítésére. A tanácskozás központi témája a portugál pénzügyi támogatási csomag volt, amelybe az eurózónán kívüli országoknak, tehát hazánknak is be kell szállnia.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Széll Kálmán-tervvel valósítja meg a magyar kormány a strukturális reformokat, a program az államadósság csökkentését veszi célba – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Ecofin, azaz az uniós tagországok pénzügy- és gazdasági miniszterei tanácsának kétnapos ülésén Gödöllőn. A találkozó fontos üzenete, hogy minden tagállamnak végre kell hajtania a strukturális reformokat. Veszélyes, hogy egyes bankok helyzete gyenge, Matolcsy György ezért az javasolta, hogy stresszteszten kell átesniük a pénzintézeteknek. A miniszter bejelentette, hogy a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ez a lépés kezelhetővé teszi az állami költségvetés kockázatait, és a miniszter feltételezése szerint a kormány következő ülésén döntés is születhet erről.
A gazdasági- és pénzügyminiszterek kétnapos informális tanácskozásának központi témája a portugál pénzügyi támogatási csomag volt. Olli Rehn, az Európai Unió (EU) gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa elmondta, hogy május közepére készülhet el a pénzügyi csomag, Portugáliának 80 milliárd eurót adhat össze az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az összeg mintegy kétharmadát az Európai Unió, egyharmadát pedig az IMF vállalja. Anders Borg svéd pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy valamennyi uniós tagállam beszáll Portugália megsegítésébe, beleértve az euróövezeten kívüli országokat is, a jelentős anyagi támogatásért cserébe pedig legitim elvárásokat támaszthatnak. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is közös uniós segítségnyújtásra utalt. A portugál kormány csütörtök este kért hivatalosan támogatást az EU-tól és a valutaalaptól. Neves portugál közéleti személyiségek, közöttük veterán politikusok és üzletemberek eközben nyílt levélben fordultak a rivális politikai pártokhoz, hogy állapodjanak meg az országot a válságból kivezető akciótervben.
Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a tanácskozáson rámutatott, a strukturális reformok azért fontosak, mert nélkülük az egyes államok nem tudják kihasználni növekedési potenciáljukat. A magyar gazdaság legnagyobb uniós partnere, Németország jegybanki elnöke, Axel Weber Gödöllőn azt mondta, a német gazdaság teljesítménye már az idén elérheti a válság előtti szintet, míg az euróövezet egésze csak jövőre jut túl a krízisen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.