Megjöttek a vevők

Több mint negyvenmilliárd forintért cseréltek gazdát a részvények tegnap a pesti parketten. A BUX emelkedett, miközben a forint tartotta magát.

Munkatársunktól
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőven az átlagot meghaladó forgalom mellett kismértékben emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe: a BUX 114,82 pontos emelkedés után 24451,38 ponton állapodott meg. A pesti parketten 43,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát tegnap a papírok, és a vezető részvények egy kivétellel javítottak korábbi pozíciójukon. Leginkább a Mol árfolyama emelkedett, az olajtársaság részvényeiért 1,4 százalékkal adtak többet. A Mollal kapcsolatban tegnap két információ is napvilágot látott. Egyrészt közzétették: a vállalat igazgatósága azt javasolja az április 28-ra összehívott közgyűlésnek, hogy a társaság idén ne fizessen osztalékot. Másrészt egy szlovák napilap tegnap azt írta, hogy a szlovák J&T pénzügyi befektetőcsoport áll a horvát INA olajvállalat részvényeinek felvásárlása mögött.
A pesti parketten a legnagyobb forgalmat tegnap az OTP bonyolította le, a bankpapírokra 31 milliárd forintért kötöttek ügyleteket. Eközben kiderült: az OTP-részvényesek legalább 72 forint osztalékot kaphatnak részvényenként, miután a bank igazgatósága a közgyűlésnek névértékre vetítve 72 százalékos osztalékot javasol, de a saját részvények utáni osztalékot is a többi részvényesnek fizetik ki. Az OTP árfolyama 0,4 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom 0,2 százalékos növekedést mondhatott magáénak, míg a Richter részvényei olcsóbbá váltak, szám szerint 0,05 százalékkal. A gyógyszergyártó igazgatósága a törzsrészvényekre részvényenként 860 forint osztalék kifizetését javasolja az április 27-re összehívott éves rendes közgyűlésen.
Ez idő alatt ingadozó árfolyamot követett a forint: kezdeti gyengülés után visszatért az előző szint közelébe. Tegnap délután az eurót 263,96 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 263,88 forint után. A hazai fizetőeszköz leginkább azután kapott lábra, miután közzétették: az Európai Központi Bank a piaci várakozásoknak megfelelő 25 bázispontos kamatemelés mellett döntött. A svájci frankot 201,21 forinton jegyzik a korábbi 201,17 forinthoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.