Megrongálták Serrano botrányos feszületét

Munkatársunktól
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katolikus aktivisták rongálták meg az avignoni Collection Lambert kortárs múzeumban Andres Serrano fotóművész világszerte nagy felháborodást kiváltott munkáját, a Piss Christ című fotográfiát. A múzeumban tavaly decemberben kiállított kép nagy felháborodást keltett a városlakók körében. A francia rendőrség keresi az elkövetőket, Frederic Mitterrand kulturális miniszter pedig mélyen elítélte a támadást, amelyben három őr is megsérült. Múlt hét végén néhány száz tüntető demonstrált a múzeum előtt és az avignoni püspök is követelte a képek eltávolítását.
Serrano 1987-es munkája egy plexiből készült feszületet ábrázol, amelyet a művész saját vizeletébe merített. 1997-ben már történt hasonló támadás – akkor két osztrák katolikus aktivista rongálta meg a fotó egyik másolatát egy ausztriai múzeumban. 2002-ben Tarlós István akarta leszedetni a közterekről az azóta megszűnt újpesti Kortárs Művészeti Gyűjteményben kiállított alkotás plakátjait, amelyek a Serrano-retrospektív tárlatot reklámozták annak idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.