Mínusz öt, plusz négy

Mínusz öt Estellában a Bajnokok Ligájában, plusz négy Metzben a KEK-ben – így zárta a Győri Audi ETO KC, illetve az FTC-Rail Cargo Hungaria a kontinentális női kézilabdakupák elődöntőinek első felvonását. A legbiztatóbb tehát, amit e pillanatban mondhatunk, hogy remélhetőleg a Győr is követi a Fradit a fináléba.

Ballai Attila
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a levegőbe beszélt Ambros Martín, az Itxako Navarra trénere, amikor a BL-elődöntő felvezetéseként kijelentette: a Győr erős és rutinos együttes, esélyes a kupagyőzelemre, csupán egy problémája lehet, mégpedig az ő csapata.
Szombaton, Estellában 20 percen át aztán úgy tűnt, gond egy szál se, hiszen az Audi ETO 9-6-ra vezetett, ám a bajok onnantól megsokasodtak. A hazaiak ötös sorozattal 11-9-re fordítottak, szünetben
13-11-re, azután pedig öt-hat, egy ízben hét góllal is vezettek, és végül 26-21-re nyertek. A győrieknél hiányoztak a kiugró egyéni teljesítmények – talán Bradeanu volt az egyetlen kivétel –, de ennél is döntőbb, hogy küzdeni tudásban és akarásban, dinamizmusban és gyorsaságban az Itxako egyértelműen felülkerekedett.
Az ötgólos hátrány önmagában persze nem ledolgozhatatlan; amikor 1997-ben a férfi KEK-döntőben a Veszprém szintén mínusz öttel zárt ugyancsak Spanyolországban, Vass Sándor edző úgy fogalmazott, határeset, és tegnapi érdeklődésünkre Konkoly Csaba, az ETO mestere ugyanezt a kifejezést használta. Majd bővebb értékelésre is vállalkozott: „Látványosan és jól kezdtünk, aztán a spanyolok átvették az irányítást, mi pedig már az első félidő végjátékát elrontottuk. Szünet után védekezésben nem találtuk a távolságot, hátrálva fogadtuk a betörésre épülő hazai akciókat, ezért hét büntetőt ítéltek ellenünk, támadásban pedig a szükséges sebesség hiányzott, így vagy utolértek bennünket, vagy helyzetbe sem kerültünk. Várható volt, hogy a góllövési kísérleteink fájdalommal járnak, mert az ellenfél keményen védekezik, ezen mégis meglepődtünk, hátul pedig nem törlesztettünk, átvitt értelemben sem. Most már nem tehetünk mást, mint túllépünk ezen a vereségen, lelkiekben is fizikailag is, a visszavágón pedig önmagunkat adva legalább hat góllal nyerünk. A döntőbe jutás volt a célunk, és ez természetesen nem változott.”
Hogy az öt gól mennyire sok, az egyébként is a hátrányban, illetve az előnyben lévő képességeitől és eltökéltségétől függ. Hogy mást ne mondjunk, a Veszprém 1997-ben végül elveszítette a KEK-serleget, ám egy hétre rá női válogatottunk simán megfordította mínusz ötről a Jugoszlávia elleni vb-selejtezőt.
Fradi-bravúr. Az FTC-Rail Cargo Hungaria csütörtökön még hazai pályán szenvedett 38-32-es vereséget a DVSC-től, a tegnapi KEK-elődöntőre azonban feltámadt, és
31-27-es diadalt aratott a Metz otthonában. A Fradi már szünetben 17-12-re vezetett, majd 10 góllal húzott el, ám a házigazda a hajrában szilaj rohamot indított, és a fáradó magyarokkal szemben fokozatosan csökkentette a különbséget. A zöld-fehérek végül négy góllal nyertek, így a vasárnapi, népligeti visszavágót roppant kedvező pozícióból várják. Igaz, a tegnapi második félidő egyes szakaszaiban még a jelenleginél is egyértelműbbnek tűnt a helyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.